OVO JE BLINKENOVA ŽENA: Prelepa MOĆNICA koja vlada iz SENKE i ne pojavljuje se mnogo u JAVNOSTI! (FOTO)
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

sigurno niste znali

OVO JE BLINKENOVA ŽENA: Prelepa MOĆNICA koja vlada iz SENKE i ne pojavljuje se mnogo u JAVNOSTI! (FOTO)

Entoni Blinken i Evan Rajan su se venčali na međuverskoj ceremoniji u katoličkoj crkvi Svetog Trojstva u Vašingtonu 2002. godine

Objavljeno: 13:50h

Evan Rajan je američai javna službenica koja trenutno obavlja funkciju sekretara kabineta Bele kuće u administraciji Džoa Bajdena.

Prethodno je bila pomoćnik državnog sekretara za obrazovanje i kulturu (ECA) u Obaminoj administraciji (2013–2017) i bila je pomoćnica za međuvladine poslove i vezu sa javnošću tadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena.

Evan Rajan
Evan Rajanfoto: EPA/JOSE LUIS CEREIJIDO

Rajan je rođena 1971. u Aleksandriji, Virdžinija, gde je odrasla u porodici srednje klase irskog katoličkog porekla. Diplomirala je političke nauke na Bostonskom koledžu. U maju 2006. magistrirala je međunarodnu javnu politiku na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins.

Evan Rajan i Blinken
Evan Rajan i Blinkenfoto: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

Entoni Blinken i Evan Rajan su se venčali na međuverskoj ceremoniji u katoličkoj crkvi Svetog Trojstva u Vašingtonu 2002. godine. Blinken, koji je bio zamenik državnog sekretara pod Džonom Kerijem u Obaminoj administraciji, sada služi kao državni sekretar Sjedinjenih Država pod predsednikom Bajdenom.

Blinken i Rajan Imaju dvoje dece.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izdanak poznate diplomatske porodice u kojoj su pored njega na visokim diplomatskim pozicijama bili i njegov otac Donald (ambasador SAD u Mađarskoj od 1994. do 1998.) i stric Alan (ambasador SAD u Kraljevini Belgiji od 1993. do 1997. godine).

Osnovne studije završio je na Harvardu, dok je titulu doktora prava (Juris doctor) stekao na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Pre ulaska u državnu službu, u vreme prve Klintonove administracije, bavio se pravom u Njujorku i Parizu, a takođe i novinarstvom.

Po okončanju službe u Stejt departmentu na funkciji pomoćnika državnog sekretara za evropske i kanadske poslove, radio je u kancelariji Saveta za nacionalnu bezbednost od 1994. do 2001. godine obavljajući tokom prve četiri godine funkciju direktora za strateško planiranje i glavnog pisca govora predsednika Klintona.

1 / 5 Foto: EPA

U vreme bombardovanja naše zemlje, pa do kraja Klintonovog mandata, bio je direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost, odnosno glavni savetnik predsednikaza politiku SAD prema evropskim zemljama, EU i NATO.

Posle poraza Ala Gora na predsedničkim izborima, godinu dana će provesti u Centru za strateške i međunarodne studije (Center for Strategic and International Studies, CSIS), uglednom američkom tink-tenku iz Vašingtona. Ipak brzo će se vratiti državnim poslovima i od 2002. do 2008. godine biće glavni stafer Demokratske stranke u senatskom Komitetu za spoljne odnose, gde će ostvariti blisku saradnju sa Džozefom Bajdenom, istaknutim članom i jedno vreme prvim čovekom ovog važnog tela.

Stavovi prema Srbiji i regionu

Kad je u pitanju naš region i Srbija sasvim je jasno da je više nego dobro upoznat sa svim dešavanjima ovde, s obzirom na činjenicu da je bio zadužen za odnose SAD, EU i NATO u vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

O njegovoj kontinuiranoj involviranosti, ali i živom sećanju na ratove 90-ih, govori i činjenica da je bio pozvani govornik na obeležavanju petnaestogodišnjice zločina u Srebrnici održanoj u Muzeju holokausta u Vašingtonu (DC). Dodatno, početkom 2020. godine vodio je pregršt razgovora sa Amerikancima bosanskog porekla kako bi ih pridobio na Bajdenovu stranu. Zabeleženo je i da je snažno podržavao članstvo Kosova* u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje nauku i kulturu (UNESKO).

Blinkenovi stavovi prema Srbiji su podudarni, ako i ne identični, sa razmišljanjima aktuelnog američkog predsednika. Evropsku uniju vidi kao predvodnika u razgovorima o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a SAD kao državu koja može da pomogne i dijalog i napredak Srbije i Kosova*. Pozitivno je to što je pozdravio Vašingtonski dogovor iz septembra 2020. godine, signalizirajući time da je „sporazum” još uvek živ, piše portal americki-izbori.rs.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.