PUTIN PROGOVORIO O GORUĆOJ TEMI: Rusija je SPREMNA, lopta je sada u polju EU!
Vladimi Putin, Foto: Profimedia

RUSKI LIDER

PUTIN PROGOVORIO O GORUĆOJ TEMI: Rusija je SPREMNA, lopta je sada u polju EU!

On je kritikovao sankcije EU na rusku naftu i rekao da one predstavljaju pretnju milijardama ljudi

Objavljeno: 14:30h

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna da obnovi isporuke gasa preko jedne veze gasovoda Severni tok 2 koja je i dalje operativna, u svom obraćanju na međunarodnom forumu Ruske energetske nedelje.

Ruski lider je rekao da gas i dalje može da se snabdeva jednim preostalim netaknutim delom gasovoda Severni tok 2. Lopta je sada u polju EU da li želi da se gas isporučuje preko nje, rekao je on.

- Rusija je spremna da započne takve isporuke. Lopta je u polju EU. Ako žele, mogu samo da otvore slavinu - rekao je on.

On je kritikovao sankcije EU na rusku naftu i rekao da one predstavljaju pretnju milijardama ljudi.

Nafta
foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija neće isporučivati energente onim zemljama koje im nameću ograničenja cena.

"Rusija se neće ponašati suprotno zdravom razumu i plaćati tudje blagostanje o svom trošku", kazao je Putin na forumu Ruske energetske nedelje u Moskvi.

Putin je naveo da SAD, Ukrajina i Poljska imaju glavnu korist od sabotaže Severnog toka.

"Ovde ne treba ulaziti u detalje. Uostalom, geopolitički značaj preostalih gasnih sistema se povećava - oni prolaze kroz teritoriju Poljske, Jamal-Evropa - kroz teritoriju Ukrajine (dva toka), sve je svojevremeno izgradila Rusija za svoj novac, kao i SAD, naravno, koje sada mogu da snabdevaju energentima po visokim cenama", rekao je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

Pod ovim uslovima, rekao je on, sada je moguće nametnuti evropskim zemljama velike količine tečnog prirodnog gasa iz SAD, koji je očigledno inferioran po konkurentnosti ruskom gasovodnom gasu.

"A cene američkog su mnogo veće i to je svima bilo dobro poznato ranije, a sada je još više", dodao je Putin.

"Napadi na Severni tok i Krimski most su terorizam"

Velika curenja koja su iznenada izbila u gasovodima Severni tok koji vode od Rusije do Evrope bili su „čin međunarodnog terorizma“ koji je postavio „opasan presedan“.

- Nema sumnje da je to bio akt međunarodnog terorizma, koji je imao za cilj da naruši energetsku bezbednost celog kontinenta. Računica iza toga bila je prilično cinična, da se blokiraju i unište jeftini energenti i liše milioni ljudi i industrijskih potrošača gasa, toplote, struje i drugih resursa - rekao je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

„Napad“ na gasovode Severni tok bio je „najopasniji presedan“.

- To pokazuje da je svaki deo kritične transportne energetske ili komunikacione infrastrukture sada u opasnosti - rekao je.

1 / 5 Foto: Profimedia

Putin dalje okrivljuje ukrajinske specijalne službe za, kako je rekao, „teroristički napad“ na Kerčki most koji povezuje Rusiju i Krim.

(Espreso/Gardijan/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.