ZDRAVSTVENI SISTEMI PRED KOLAPSOM: Ova ZARAZNA bolest se širi Bliskim Istokom!
Kolera na Bliskom Istoku, Foto: Profimedia

bolest je već odnela 60 života

ZDRAVSTVENI SISTEMI PRED KOLAPSOM: Ova ZARAZNA bolest se širi Bliskim Istokom!

Libanski zdravstveni zvaničnici potvrdili su desetak slučajeva kolere koja je u toj zemlji registrovana prvi put posle 30 godina

Objavljeno:

Zdravstveni sistemi u Siriji i Libanu mogli bi da dožive kolaps pod pritiskom epidemije kolere koja se sve više širi u regionu Bliskog istoka.

Ujedinjene nacije proteklih nedelja evidentirale više od 13.000 sumnjivih slučajeva u Siriji i to je prva epideija kolere u toj zemlji posle više od deset godina, prenosi Independent.

U Siriji je kolera odnela već 60 života, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, ali strahuje se da je broj žrtava i veći zbog ograničenih kapaciteta testiranja.

Strahuje se da rizik od zaražavanja kolerom koja se širi preko zagađene hrane ili vode, preti milionima ljudi u regionu. Ukoliko se bolest ne leči, može biti smrtonosna.

Kolera je do sada otkrivena u 13 od 14 sirijskih provincija, a poslednjih nedelja proširila se i pre granice, na susedni Liban gde je potvrđeno 14 slučajeva, a sumnja se na više desetina.

Kolera
foto: Profimedia

Humanitarne organizacije upozoravaju da bi bolest mogla da se proširi na region Bliskog istoka, a zdravstveni sistemi u Siriji i Libanu su pred kolapsom zbog akutne ekonomske krize i konflikta.

U Libanu koji doživljava jednu od najtežih ekonomsih kriza, česta su isključenja struje, nestašice vode, i lekova.

Procenjuje se da tri čevrtine populacije u Libanu živi ispod granice siromaštva.

Libanski zdravstveni zvaničnici potvrdili su desetak slučajeva kolere koja je u toj zemlji registrovana prvi put posle 30 godina. Prvi slučaj registrovan je u sirijskom izbegličkoj zajednici u Libanu.

Istovremeno, oko 700 dece sa simptomima dijareje hospitalizovano je u provinciji na severu Iraka, prenose irački mediji, a strahuje se da bi uzrok mogla biti kolera mada slučajevi još nisu potvrđen.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.