ZBOG ŠIRENJA STRAŠNE ZARAZE TRAŽE OSLOBAĐANJE ROBIJAŠA: Zatvori prenatrpani, UŽAS
Foto: Profimedia

strašno

ZBOG ŠIRENJA STRAŠNE ZARAZE TRAŽE OSLOBAĐANJE ROBIJAŠA: Zatvori prenatrpani, UŽAS

Haiti je potvrdio najmanje 18 smrtnih slučajeva od kolere i više od 200 hospitalizovanih

Objavljeno:

Neprofitna organizacija na Haitiju zatražila je danas od vlade da oslobodi zatvorenike u određenim zatvorima usled brzog širenja kolere u prenatrpanim kazneno-popravnim ustanovama i sve manjim zalihama čiste vode.

NVO „Health through walls“, koja pruža medicinsku negu zatvorenicima na Haitiju, saopštila je da nisu samo zatvorenici u riziku, već i čuvari, radnici u kuhinji i zdravstveno osoblje, preneo je AP.

„Momentalna akcija je neophodna da se spreče smrtni ishodi u zatvorima. Situacija je veoma opasna“, saopštila je ova organizacija.

Haiti je potvrdio najmanje 18 smrtnih slučajeva od kolere i više od 200 hospitalizovanih, nakon što je prošle nedelje registrovan prvi slučaj kolere u prethodne tri godine.

Kolera
foto: Profimedia

Od tada, broj novoobolelih samo raste, posebno u zatvorima.

Međutim, medicinsko osoblje u državnom zatvoru u Port-o-Prensu, gde kaznu služi više od 4.000 zatvorenika, prijavilo je najmanje 21 smrt i 147 hospitalizacija od 4. do 11. oktobra, rekla je Mišel Karšan, suosnivač ove nevladine organizacije.

Poslednja epidemija kolere na Haitiju ubila je skoro 10.000 ljudi, a počela je pre više od deset godine, kada su mirovnjaci UN uneli bakteriju u najveću reku na Haitiju preko kanalizacione cevi koja je išla iz njihove baze.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.