NASA: Prelomni trenutak za čovečanstvo, misija Dart uspela da promeni putanju asteroida! (VIDEO)
Asteroid, Foto: EPA

važno

NASA: Prelomni trenutak za čovečanstvo, misija Dart uspela da promeni putanju asteroida! (VIDEO)

„Ovo je prelomni trenutak za planetarnu odbranu i prelomni trenutak za čovečanstvo“, rekao je direktor Nase, Bil Nelson

Objavljeno:

Svemirska letelica koju je NASA namerno sudarila sa asteroidom udaljenim sedam miliona kilometara od Zemlje, uspela je da izbaci Dimorfosa iz njegove prirodne orbite – što je prvi put da je čovek uspeo da promeni kretanje jednog nebeskog tela, saopštio je direktor Američke svemirske agencije.

„Ovo je prelomni trenutak za planetarnu odbranu i prelomni trenutak za čovečanstvo“, rekao je direktor Nase, Bil Nelson, novinarima prilikom objave rezultat misije Dart.

Rezultata teleskopskog osmatranja objavljeni na Nasinoj konferenciji za medije, pokazuju da je samoubilački probni let svemirske letelice Dart, 26. septembra ostvario svoj primarni zadatak - promenio pravac kretanja asteroida pomoću čiste kinetičke sile.

Misija Dart vredna 330 miliona dolara, koja je razvijana sedam godina, takođe predstavlja prvi test planetarnog odbrambenog sistema dizajniranog da spreči potencijalni sudar meteorita sudnjeg dana sa Zemljom.

Nebeska meta misije Dart bio je asteroid u obliku jajeta po imenu Dimorfos, veličine otprilike fudbalskog stadiona, koji kruži oko pet puta većeg matičnog asteroida koji se zove Didimos jednom na svakih 11 sati i 55 minuta.

Cilj je bio da se Dart udarno vozilo - ne veće od automata za kafu - direktno zabode u Dimorfos brzinom od oko 22.531 kilometara na sat, stvarajući dovoljnu silu da se orbitalna putanja satelita pomeri bliže njegovom većem pratiocu.

Poređenje astronomskih merenja orbite Dimorfosa oko Didimosa pre i posle udara pokazalo je da se njegova putanja pomerila za 32 minuta, što je dokaz da je ovo izvodljiva tehnika za skretanje asteroida sa putanje sudara sa Zemljom, ako bi takav asteroid ikada bio otkriven.

Naučnici su predviđali da će udar Darta skratiti orbitalnu putanju Dimorfosa za najmanje 10 minuta, ali su tvrdili da bi bili zadovoljni i sa samo 73 sekunde.

Ni jedan od dva asteroida uključena u test, niti letelica Dart (Double Asteroid Redirection Test ), nisu predstavljali nikakvu pretnju za Zemlju, istakli su naučnici Nase.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.