LETELICA AGENCIJE NASA UDARILA U ASTEROID, SATELIT SVE SNIMIO: Ovo su prve FOTOGRAFIJE istorijske misije! (FOTO)
Asteroid, Foto: PROFIMEDIA

nasa

LETELICA AGENCIJE NASA UDARILA U ASTEROID, SATELIT SVE SNIMIO: Ovo su prve FOTOGRAFIJE istorijske misije! (FOTO)

Satelit je bio na bezbednoj udaljenosti od lokacije, čekajući da DART udari u binarni asteroid Dimorfos koji kruži oko većeg Didimosa

Objavljeno:

U ponedeljak je svet napeto posmatrao kako letelica američke agencije NASA udara u asteroid Dimorfos, u misiji čiji je cilj bio skretanje svemirskog kamena sa orbite radi potencijalne planetarne odbrane u budućnosti.

Letelica DART je snimala tokom čitavog svog istorijskog puta, do samog svog kraja. Mogla je da emituje samo deo svog konačnog počivališta jer se ostatak slike nije mogao učitati pre nego što je potpuno zakazala, piše Cnet.com.

Ali, tačno 15 dana pre udara, DART je postavio mali satelit da iz ptičje perspektive uhvati detalje dešavanja. U utorak je ovaj satelit – LICIACube – objavio svoje prve fotografije.

Satelit je bio na bezbednoj udaljenosti od lokacije, čekajući da DART udari u binarni asteroid Dimorfos koji kruži oko većeg Didimosa. Zatim je, kad su se stvari primirile, proleteo pored mesta dešavanja, oko tri minute nakon pada i uz pomoć svoje dualne kamere snimio dokaze.

Na slikama se mogu videti otpad oko Dimorfosa koji se raštrkao nakon udara DART-a u asteroid brzinom od oko 22.500 kilometara na sat. Satelit je takođe snimio dalju stranu asteroida tokom kratkog preleta i još nekoliko fotografija blizu kamena.

A naučnici su, kako piše Cnet.com, oduševljeni.

“Naš neustrašivi mali reporter… Ono ćemu će svedočiti i dokumentovati obezbediće nam jedinstvene i važne informacije koje inače ne bimo mogli da vidimo”, naveo je u saopštenju Endru Čeng, vodeći istraživač DART-a i planetarni naučnik Laboratorije za primenjenu fiziku na Univerzitetu Džons Hopkins.

DART tim sada planira da ispita ove snimke sa velikom preciznošću kako bi se videlo kakve je ključne informacije o udaru satelit uspeo da prikupi.

“Sada nauka može da počne. Ovo je da bi se osiguralo da, ukoliko Zemlja ikada naiđe na opasni asteroid koji juri prema nama, znamo šta da radimo”, istakla je u saopštenju Katarina Miljković sa Univerziteta Kertin u Australiji.

Za nekoliko godina će Evropska svemirska agencija takođe poslati svoj satelit Hera, da se priključi LICIACube-u u misiji istraživanja posledica udara i sistem binarnog asteroida. Ta letelica nosi dva dodatna minijaturna kockasta satelita koja će moći da priđu asteroidima bliže od same Here.

Astronomi su u ponedeljak zadivljeno posmatrali kako se Didimos osvetlio skoro odmah nakon udara letelice DART.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.