BRITANCI TVRDE DA RUSI KORISTE OVO ORUŽJE U UKRAJINI: Sumnjaju u njegovu JAČINU?
ilustracija, Foto: Pavlo Palamarchuk/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

stanje u svetu

BRITANCI TVRDE DA RUSI KORISTE OVO ORUŽJE U UKRAJINI: Sumnjaju u njegovu JAČINU?

"Dronovi Šahed-136 su spori i lete na malim visinama, što ih čini lakom metom za protivvazdušnu odbranu", piše britasko Ministarstvo odbrane

Objavljeno:

Rusija u Ukrajini koristi bespilotne letelice, navodno poreklom iz Irana, ali je pitanje da li će one ispuniti željenu funkciju, piše britansko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini.

"Dronovi Šahed-136 su spori i lete na malim visinama, što ih čini lakom metom za protivvazdušnu odbranu. Postoji mogućnost da je Rusija postigla određeni uspeh napadajući sa nekoliko njih istovremeno", piše Ministarstvo.

"Nosi malo eksplozivno punjenje"

„Rusija je koristila varijante Šahed tokom napada 10. oktobra 2022. Prethodno je ukrajinski Generalštab izvestio da su ruske snage lansirale ukupno 86 Šahed-136 i da je 60 odsto njih uništeno u vazduhu“, dodaje se.

1 / 5 Foto: Anatolii Siryk / Avalon / Profimedia

„Uprkos prijavljenom dometu od 2.500 km, Šahed-136 nosi samo mali eksplozivni teret. Malo je verovatno da će na zadovoljavajući način postići rezultate kojima se Rusija nada“, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

„S obzirom na to da ruski taktički borbeni avioni još uvek postižu ograničenu efikasnost nad ukrajinskom teritorijom, nedostatak pouzdane, održive i tačne sposobnosti za napad na operativnom nivou je verovatno jedan od najznačajnijih nedostataka Rusije na frontu u Ukrajini“, dodaje on.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.