VARNIČI IZMEĐU DVE KOREJE: Jedna stvar predstavlja OZBILJNU PRETNJU
Foto: EPA / KCNA

sve je moguće

VARNIČI IZMEĐU DVE KOREJE: Jedna stvar predstavlja OZBILJNU PRETNJU

On je rekao da je nedavna demonstracija naoružanja pokazale da nuklearna pretnja Pjongjanga „postaje ozbiljnija svakim danom“

Objavljeno:

Vojska Južne Koreje saopštila je danas da je sposobna da otkrije i presretne rakete koje je Severna Koreja lansirala u nizu nedavnih simuliranih napada na svoje protivnike, ali smatra da nuklearni program Pjongjanga predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju.

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da su njene dvonedeljne vežbe gađanja uključivale balističke rakete, ratne avione i druga sredstva za uvežbavanje mogućih udara na južnokorejske i američke ciljeve, prenosi AP.

Pjongjang je naveo da su manevri organizovani da pošalju upozorenje Seulu i Vašingtonu, koji su organizovali „provokativne zajedničke pomorske vežbe“ u kojima je učestvovao i američki nosač aviona.

Projektil
foto: Printscreen/youtube/PeterStorm

Portparol južnokorejskog ministarstva odbrane, opisao je severnokorejske nuklearne pretnje kao „veoma ozbiljne“, ali je rekao novinarima da je južnokorejski raketni odbrambeni sistem sposoban da otkrije i presretne sisteme naoružanja za koje je Pjongjang saopštio da je koristio u svojim vežbama.

On je rekao da Južna Koreja nastavlja sa uvođenjm špijunskih satelita, raznih bespilotnih letelica i drugih sredstava za izviđanje na moru kako bi bolje nadgledala Severnu Koreju.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel ponovio je obećanje da će ojačati odbranu zemlje kroz njen savez sa SAD i njihovu trilateralnu bezbednosnu saradnju sa Japanom.

On je rekao da je nedavna demonstracija naoružanja pokazale da nuklearna pretnja Pjongjanga „postaje ozbiljnija svakim danom“.

„Severna Koreja je dosledno razvijala i unapređivala kapacitete nuklearnog oružja i sada preti ne samo Južnoj Koreji već i celom svetu, ali mislim da Severna Koreja ne može ništa da dobije nuklearnim oružjem“, rekao je Jun novinarima u Seulu.

Zabrinutost oko nuklearnog programa Severne Koreje porasla je otkako je Pjongjang prošlog meseca usvojio zakon kojim se dozvoljava preventivna upotreba nuklearnog oružja u određenim situacijama.

Južnokorejska vojska je nakon toga upozorila Severnu Koreju da bi je upotreba bombi dovela do samouništenja, navodi AP.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.