DETALJNO ISPLANIRANA OPERACIJA ZLATNA KUGLA: Ovo će razlikovati Čarlsovo krunicanje od Elizabetinog!
Kralj Čarls, Foto: Printscreen/Youtube/ LBC

sve spremno

DETALJNO ISPLANIRANA OPERACIJA ZLATNA KUGLA: Ovo će razlikovati Čarlsovo krunicanje od Elizabetinog!

Lista gostiju će verovatno biti smanjena sa 8.000 na 2.000, uz izostanak stotina plemića i parlamentaraca

Objavljeno:

Krunisanje kralja Čarlsa trajaće svega nešto više od sat vremena. Služba u Vestminsterskoj opatiji sledeće godine imaće manje drevnih rituala, biće znatno kraća od ceremonije krunisanja njegove majke kraljice Elizabete II 1953, baš kao i njena lista zvanica.

Ipak, čuvene zlatne kočije će biti u procesiji, otkriva “Dejli mejl”. Izgleda da novi kralj želi da krunisanje bude u tonu moderne monarhije, uz istovremeno zadržavanje dela pompe i veličanstva kojima je svet svedočio tokom sahrane Elizabete II 19. septembra.

Operacija zlatna kugla

Kako navodi “Dejli mejl” pozivajući se na nacrt poznat kao Operacija zlatna kugla, ceremonija krunisanja razlikovaće se od ostalih u sledećem:

Prvo, biće dramatično smanjena u dužini, sa više od tri sata na nešto duže od sat.

Lista gostiju će verovatno biti smanjena sa 8.000 na 2.000, uz izostanak stotina plemića i parlamentaraca.

Održane su i diskusije o opuštenijem kodeksu oblačenja, pa će se možda dozvoliti salonska odela umesto ceremonijalnih odora.

Drevni rituali, uključujući predstavljanje zlatnih ingota (odlivaka u vidu poluga ili ploče) monarhu, biće izbačeni kako bi se uštedelo na vremenu.

Takođe, Čarlsov najstariji sin princ Vilijam verovatno će igrati važnu ulogu u planiranju ceremonije.

1 / 11 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

"Priznanje da se svet promenio"

“Dejli mejl” ukazuje da je kraljičino krunisanje bilo uvelike zasnovano na onom iz 1937. njenog oca, kralja Džordža VI, a njegovo na krunisanju kralja Džordža V 1911. Ali, insajderi iz palate kažu da je vojvoda od Norfolka, koji kao grof maršal rukovodi krunisanjem, dobio u zadatak da pripremi jednostavniju, kraću i raznovrsniju ceremoniju koja odražava modernu Britaniju.

- Kralj je skinuo veliki deo ceremonije krunisanja u znak priznanja da se svet promenio u proteklih 70 godina – rekao je “Dejli mejlu” izvor iz palate.

List podseća da se 1953. sakupilo oko 8.000 plemenitih zvanica i običnih građana, koji su proveli više od tri sata stisnuti u opatiji na improvizovanim klupama i portalima. Za razliku od toga, očekuje se da će Čarlsovo krunisanje trajati nešto više od sat, uz prisustvo 2.000 gostiju. Među onima za koje neće biti mesta su i poslanici – njima će verovatno biti rečeno da im mesto nije zagarantovano.

Događaj će takođe biti religiozno i kulturno raznovrsniji. Dok je kraljica Elizabeta morala 1953. da promeni nekoliko odora, kako je rekao izvor “Dejli mejla”, “malo je verovatno da će kralj Čarls da uradi isto”.

-Takođe, jezik će biti prilagođen tako da bude razumljiv modernijoj publici – dodao je izvor.

Ključni rituali

Neki ključni rituali će se održati, uključujući pomazanje monara, koji će se zakleti da će da bude “branilac vere”– što odražava poziciju suverena kao vrhovnog guvernera Engleske crkve – umesto “branilac vera”, kako se prethodno spekulisalo. Zlatne državne kočije iz 1762, renovirane o velikom trošku za kraljičin platinasti jubilej, takođe će biti deo procesije krunisanja.

Druge duge tradicije verovatno će biti izbačene. U poslednjim nedeljama 1952. u Vestminsteru je osnovan drevni Sud potraživanja radi procene koji pripadnici plemstva imaju pravo da obavljaju određene uloge. Sud je, na čelu sa sudijama Engleske i Škotske, tokom nekoliko nedelja saslušao 21 zahtev.

Grof od Šruzberija je imenovan da nosi beli štap kao simbol svoje kancelarije, dok je dekanu Vestminstera dozvoljeno da upućuje kraljicu u obrede i ceremonije. Vinston Čerčil, tadašnji premijer i lord upravnik Pet luka – istorijske grupe obalskih gradova na jugoistoku Engleske – prezentovao je zahteve različitih barona luka da nose baldahin iznad kraljičine glave.

Standardne stolice i odela

“Dejli mejl” navodi da će Sud biti ukinut uoči ceremonije, koja će se održati verovatno na leto. Neće biti ni tradicionalnog predstavljanja zlata monarhu. Dok je 1952. objavljeno da je lord veliki komornik predstavio monarhu “ingot zlata težak funtu” pre nego što je postavljen na oltar, sada je izvor iz palate rekao da se “ovo neće dogoditi u doba kad su ljudi u krizi”.

Baršunaste stolice napravljene specijalno za krunisanje 1953. verovatno će biti zamenjene standardnima. Dok su muške zvanice te godine instruisane da su pantalone do kolena u redu a žene savetovane da nose tijare, dres kod će sledeće godine imati manje propisa.

O relaksiranju zahteva po pitanju garderobe i nošenja takozvanih odora za krunisanje – plašta od grimiznog somta sa belim krznom - već se diskutovalo.

- Neće biti odora za krunisanje. Dajte ih muzeju gde pripadaju. Neće biti sakoa od tvida ili farmerki, već jutarnja ili salonska odela – rekao je “Dejli mejlu” ranije potpukovnik Entoni Meter, koji je započeo plan za krunisanje kralja Čarlsa.

"Neće svi biti tamo"

Što se tiče smanjenja broja zvanica, Meter je rekao da “ima oko 700 plemića koji neće svi biti tamo”.

- Isto važi za poslanike. Neće biti svi prisutni jer se on (Čarls) ne kruniše za njim. Kruniše se za narod – istakao je.

“Dejli mejl” podseća da je pokojni princ Filip pre 70 godina bio ključan u predsedavanju komiteta za krunisanje koji je nadgledao mnoge aranžmane za veliki dan. Modernizator kakav je bio, pristao je da se služba prenosi preko televizije. Ovog puta, na njegovom mestu će biti prestolonaslednik princ Vilijam, za kojeg se očekuje da će imati važnu ulogu u komitetu.

Čarlsova supruga Kamila biće krunisana u kraljicu suprugu zajedno sa Čarlsom, piše britanski list.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.