KO BI REKAO... Evo kako je izgledao Elizabetin život PRE KRUNISANJA, poznato i ČIME se BAVILA! (FOTO)
Kraljica Elizabeta, Foto: Profimedia

život pre krune

KO BI REKAO... Evo kako je izgledao Elizabetin život PRE KRUNISANJA, poznato i ČIME se BAVILA! (FOTO)

Elizabeta i njena mlađa sestra Margaret zvale su svog dedu kralja Džordža V “deda Engleska”

Objavljeno:

Kad je princeza Elizabeta rođena, niko nije očekivao da će jednog dana postati kraljica. Njen otac bio je drugi sin kralja Džordž V, pa se smatralo da će živeti životom sporednog člana kraljevske porodice.

Ali, kad je njen ujak neočekivano sišao sa prestola, utro je put Elizabeti koja je kasnije postala najduže služeći monarh u istoriji Ujedinjenog kraljevstva. S obzirom da nije imala braće, scena je bila postavljena da se ona jednog dana kruniše, piše BBC.

Evo kako je izgledao Elizabetin život pre krunisanja:

1926.

Za razliku većine kraljevskih beba tog vremena, Elizabeta nije bila rođena ni u palati ni u zamku već u kući u Mejferu, u kojoj se sada nalazi restoran. Nadimak joj je bio Lilibet. Kad je rođena, njeni roditelji su bili vojvoda i vojvotkinja od Jorka ali su deceniju kasnije postali kralj i kraljica.

1935.

Elizabeta i njena mlađa sestra Margaret zvale su svog dedu kralja Džordža V “deda Engleska”. Prvi put su se pojavile na balkonu Bakingemske palate sa svojim dedom i bakom. Čak i u tako mladom dobu, Elizabeta bi pozdravila javnost svojim čuvenim kraljevskim mahanjem ruke.

1937.

Elizabetin otac neočekivano je postao kralj nakon što se njegov brat Edvard odrekao trona kako bi se oženio razvedenom Amerikankom Volis Simpson. To je značilo da će mala princeza morati da se obrazuje kod kuće i uči predmete poput ustavne istorije.

1940.

Elizabeta je tokom Drugog svetskog rata održala svoj prvi javni govor, obraćajući se deci Komonvelta. Ona i Margaret su se nadale da će dopreti do mnogo dece koja žive daleko od kuće zbog rata.

- Kad mir dođe, setite se da će to biti za nas, decu današnjice, da napravimo svet sutrašnjice boljim i srećnijim mestom – rekla je.

1945.

Elizabeta se priključila ženskoj pomoćnoj teritorijalnoj službi tokom rata i bila je poznata kao drugi podnarednik Elizabet Vindzor. Obučavala se kao vozač, mehaničarka i vozila vojni kamion. Dok je služila imala je broj 230873.

1947.

Elizabeta se dve godine nakon rata udala za poručnika Filipa Mauntbatena. Morala je da sakuplja kupone za odeću za svoju venčanicu, kao i svaka druga mlada tada u Britaniji. Ali, za razliku od drugih, ceremonija njenog venčanja emitovala se pred 200 miliona ljudi širom sveta.

1 / 5 Foto: EPA

1949.

Rodio se princ Čarls, a Elizabeta i Filip su kasnije imali još troje dece, princezu Anu, te prinčeve Endrua i Edvarda. Porodica je nastavila da raste, sa osam unuka i 12 praunuka.

1953.

Nakon smrti oca 1952. Elizabeta je postala kraljica. Krunisana je godinu kasnije u Vestminsterskoj opatiji.

- Celog svog života i svim srcem trudiću se da budem vredna vašeg poverenja – rekla je tada u govoru.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.