PORODICA DEVOJKE ČIJA SMRT JE IZAZVALA PROTESTE U IRANU DOBIJA PRETNJE? Tvrde da su im rekli da će biti UBIJENI
Mahsa Amini, Foto: Printscreen/Twitter/@LeahRemini

JEZIVO!

PORODICA DEVOJKE ČIJA SMRT JE IZAZVALA PROTESTE U IRANU DOBIJA PRETNJE? Tvrde da su im rekli da će biti UBIJENI

Njeno lice i njena priča sada su poznati širom sveta

Objavljeno:

Porodica Mahse Amini (22), čija je smrt u pritvoru pre tri sedmice dovela do talasa protesta širom Irana, tvrdi da dobijaju pretnje smrću i da im je rečeno da ne smeju da učestvuju u protestima, prenosi BBC.

Mahsa je postala simbol iranske represije nakon što ju je uhapsila moralna policija, koja ju je optužila da nepropisno nosi hidžab. Njeno lice i njena priča sada su poznati širom sveta.

- Naša porodica je pod ogromnim pritiskom od strane zvaničnika Islamske Republike, tako da ne razgovaramo sa organizacijama za ljudska prava ili kanalima van Irana i ne obaveštavamo bilo koga iz spoljnog sveta o njenoj smrti - rekao je njen rođak Erfan Mortezai.

Erfan je borac Pešmerga za Komalu, opozicionu stranku iranskih Kurda u egzilu sa sedištem u Iraku. Godinama, mnogo pre Mahsine smrti, on je pokušavao da sruši Islamsku Republiku. Iranska vlada je za najnovije nemire okrivila takve spoljne uticaje.

Mahsina porodica u Iranu, uključujući njenog oca i ujaka, više puta su negirali da podržavaju kurdske opozicione grupe, koje Iran optužuje za separatizam.

Mahsin rođak kaže da je ubijena devojka bila "normalna osoba, koja se nije bavila politikom".

Mahsa Amini
Mahsa Aminifoto: Printscreen/Twitter/@LeahRemini

- Režim širi dezinformacije, tvrde da je bila u kontaktu sa mnom, da sam je obučavao i posla u Iran da završi neke poslove. To su neosnovane tvrdnje - tvrdi Mahsin rođak.

On kaže da članovi porodice neprekidno dobijaju pretnje.

- Oni trpe torturu Islamske Republike. Pretili su nam preko lažnih Instagram naloga. Našoj porodici u Iranu su rekli da će biti ubijeni ako učestvuju u protestima - kaže on.

Tvrdi da je sam preko telefona dobijao brojne pretnje. Nepoznate osobe su mu poručile da će ga oteti i ubiti ako ga vide u gradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.