POTEZ ZA PAMĆENJE ZA GOVORNICOM EVROPSKOG PARLAMENTA: O ovoj poslanici BRUJI CEO SVET! (VIDEO)
Abir al Sahlani, Foto: Printscreen/Twitter/@AbirAlsahlani

"ŽENA, ŽIVOT, SLOBODA"

POTEZ ZA PAMĆENJE ZA GOVORNICOM EVROPSKOG PARLAMENTA: O ovoj poslanici BRUJI CEO SVET! (VIDEO)

Objava je široko rasprostranjena na društvenim medijima

Objavljeno: 13:54h

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Abir al Sahlani, koja je rođena u Iraku, odsekla je svoju kosu za govornicom Evropskog parlamenta kao znak solidarnosti sa demonstracijama protiv vlasti u Iranu, koje su pokrenute kada je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u pritvoru policije za moral.

- Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti jači od besa onih koji vrše represiju. Sve dok Iranke ne budu slobodne, bićemo uz vas - rekla je Sahlani u Strazburu i potom uzela makaze.

Izgovorila je "žena, život, sloboda" na kurdskom jeziku i odsekla svoju kosu vezanu u rep.

Binoš i Iper odsekle kosu

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Aminijeve, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila "neprikladnu odeću". Umrla je tri dana kasnije u bolnici, što je izazvalo talase protesta u kojima je život izgubilo preko 130 ljudi.

- Za slobodu - rekla je Binoš kada je odsekla svoju kestenjastu kosu i podigla je ka kameri.

Njoj su se pridružile i druge popularne glumice i pevačice, uključujući Marion Kotijar i Izabel Ađani koje su šišale kosu uz zvuke italijanske protestne pesme "Bela ćao" na persijskom jeziku.

- Iranske žene očekuju podršku međunarodne zajednice. Ovo je lep način da se pokaže ta podrška - rekao je za Rojters francuski advokat Rišar Sedijou, koji je pokrenuo akciju.

- Ovo je samo prvi korak, a nadam se da će ga svi na svetu pratiti, ne samo glumice nego svi. Muškarci bi takođe mogli da se ošišaju, mislim da će se to desiti - dodao je poznati advokat, čiju akciju su podržale brojne medijske ličnosti.

"Mahsu Amini je zlostavljala policija za moral sve dok smrt nije usledila. Optužena je samo da je nosila veo na neprikladan način. Umrla je zato što je otkrila nekoliko pramenova kose", stoji u tekstu na Instagram videu koji je objavljen na profilu "Podrška ženama Irana".

Mahsa Amini
Mahsa Aminifoto: Printscreen/Twitter/@LeahRemini

Objava je široko rasprostranjena na drugim društvenim medijima, uključujući Fejsbuk i Tviter.

Iranske vlasti se suočavaju sa najvećim nemirima širom zemlje u danima nakon smrti Amini, a protesti su se proširili i na inostranstvo u znak solidarnosti sa iranskim demonstrantima.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.