PUTIN SE SVETI ZA KRIM? Zahuktava se između Kijeva i Moskve, evo šta je prethodilo ŽESTOKIM NAPADIMA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

napadi

PUTIN SE SVETI ZA KRIM? Zahuktava se između Kijeva i Moskve, evo šta je prethodilo ŽESTOKIM NAPADIMA!

Nakon što je u nedelju optužio Ukrajinu za terorizam, Putin je danas zapretio "oštrim odgovorom", ako se nastave napadi na Rusiju

Objavljeno:

Serija eksplozija potresla je jutros Kijev i još nekoliko ukrajinskih gradova, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u nedelju optužio Ukrajinu za teroristički napad na most koji povezuje Rusiju i Krim.

Nacionalna policija Ukrajine saopštila je da je u jutrošnjem ruskom granatiranju Kijeva pet osoba poginulo, a 12 povređenih.

1 / 6 Foto: Printscreen/Twitter/@sumlenny

Navodi se da je najviše projektila pogodilo centar ukrajinske prestonice i da su spasioci i lekarske ekipe na terenu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, Rostislav Smirnov, saopštio da je u napadima poginulo osam, a da su povređene 24 osobe.

Ubrzo su stigli izveštaji o napadima i na druge ukrajinske gradove - Lavov, Žitomir, Ternopi, Dnjepar i Zaporožje, a ovo je prvi napad na Kijev od juna meseca, prenosi Sky news.

Neki mediji spekulišu da su današnji napadi na ukrajinske gradove "Putinova osveta za Krim", što je ruski predsednik i potvrdio danas na sednici Saveta za bezbednost.

Šta je prethodilo napadima u ponedeljak ujutru?

U subotu rano ujutru jedini most koji povezuje Rusiju sa anektiranim Krimom teško je oštećen nakon eksplozije.

Troje ljudi je poginulo u eksploziji, prema ruskim istražiteljima, dok su delovi automobilske deonice mosta, koji je ključni simbol ruske aneksije Krima 2014. godine, pali u more.

Nakon eksplozije počeli su radovi na sanaciji mosta, uz slab saobraćaj, a neki vozovi mogli su da pređu most kasnije tokom dana.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za eksploziju, ali su mnogi političari i vojni zvaničnici ukazivali na to u objavama na društvenim mrežama.

Krimski most
foto: Printscreen/Twitter

U nedelju je došlo do novih napada na Zaporožje, a ubijeno je najmanje 13 ljudi. Rusija je takođe pojačala bezbednost oko mosta, a predsednik Vladimir Putin je naredio Federalnoj službi bezbednosti (FSB) da nadgleda ključni prelaz na okupiranom poluostrvu.

Putin je kasnije rekao da je eksplozija na ključnom mostu koji povezuje Krim sa Rusijom bio teroristički akt, koji su isplanirale Ukrajinske specijalne službe.

- Nema sumnje. Ovo je akt terorizma koji ima za cilj uništavanje kritično važne civilne infrastrukture - rekao je Putin u video snimku na Telegram kanalu Kremlja, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima to su osmislile, sprovele i naredile ukrajinske specijalne službe.

Putin je prethodno izjavio na sastanku sa predsednikom Istražnog komiteta Aleksandrom Bastrikinim da su izvršioci i naručioci eksplozije na Krimskom mostu specijalne službe Ukrajine, prenele su RIA Novosti.

Predsednik Istražnog komiteta najavio je pokretanje krivičnog postupka po članu "terorizam".

Visoki ruski službenici zahtevali su brzu reakciju Kremlja uoči sastanka Putinovog Saveta bezbednosti u ponedeljak.

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je uoči sastanka da bi Rusija trebalo da "ubije teroriste" odgovorne za napad.

- Rusija može odgovoriti na ovaj zločin samo direktnim ubijanjem terorista, kao što je običaj drugde u svetu. To je ono što ruski građani očekuju - rekao je on, a prenela je državna novinska agencija Tass.

Putin danas opet zapretio

Rusija će oštro odgovoriti ako ukrajinske vlasti nastave da organizuju terorističke napade, rekao je Vladimir Putin na sednici Saveta za bezbednost.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/Sky News

- Ako se pokušaji terorističkih napada na našoj teritoriji nastave, odgovor Rusije će biti oštar i istih razmera kao i pretnje Rusiji. U to niko ne treba da sumnja - zapretio je Putin.

On je istakao da se vlasti Kijeva nalaze iza eksplozije na Krimskom mostu.

- Podaci forenzičkih i drugih ispitivanja, kao i operativni podaci ukazuju da je eksplozija 8. oktobra teroristički akt. Teroristički napad sa ciljem da se uništi ruska civilna kritična infrastruktura. Takođe je očigledno da su naručioci, organizatori i izvršioci terorističkog napada ukrajinske specijalne službe - rekao je Putin.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.