OVO JE NOVI KOMANDANT RUSKE VOJSKE U UKRAJINI: Na glasu je po BRUTALNOSTI (FOTO)
Ruska vojska, Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia

javljeno

OVO JE NOVI KOMANDANT RUSKE VOJSKE U UKRAJINI: Na glasu je po BRUTALNOSTI (FOTO)

Prema pisanju medija, Surovikin je imao prilično živopisnu prošlost

Objavljeno: 17:10h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da je general Sergej Surovikin imenovan za „komandanta Grupe združenih snaga u oblastima specijalnih vojnih operacija“.

Surovikin je do sada predvodio snage „Juga“ u Ukrajini, navodi se u julskom izveštaju Ministarstva odbrane.

General Sergej Surovikin je novi komandant ruske vojske u Ukrajini, koji će predvoditi „specijalnu operaciju” nakon što je Moskva pretrpela niz vojnih neuspeha koji su izazvali kritike vojnog vrha.

Surovikin, bivši komandant ruskih operacija u Siriji, „je ozloglašeno korumpiran i brutalan general čak i po standardima ruske vojske“, izveštava šef moskovskog biroa FT, piše Jutarnji.hr.

Ruska vojska, Vojska, Dezinfekcija
foto: mod.gov.rs

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da je general Sergej Surovikin imenovan za „komandanta Grupe združenih snaga u oblastima specijalnih vojnih operacija“.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, Surovikin ima 55 godina i rođen je u Novosibirsku u Sibiru. Ima borbeno iskustvo u sukobima 1990-ih u Tadžikistanu i Čečeniji i Siriji, gde je Moskva intervenisala 2015. godine na strani režima Bašara el Asada . 2017. godine postavljen je za šefa ruske Grupe snaga u Siriji, za šta je odlikovan Ordenom Heroja Rusije.

Prema pisanju medija, Surovikin je imao prilično živopisnu prošlost.

Sergej Surovikin
Sergej Surovikinfoto: Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia

Proveo je sedam meseci u pritvoru nakon puča i protesta protiv Mihaila Gorbačova 1991. godine, kada su tri demonstranta poginula dok je Surovikin prolazio kroz njih. Bio je na strani „tvrdolinijskih“ unutar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (KPSS) koji su se protivili Gorbačovljevom reformskom programu. Zatim je 1995. godine osuđen za krađu i prodaju službenog pištolja, iako je optužba kasnije poništena. Uprkos tome, on je i jedan od najsposobnijih oficira svoje generacije. Godine 2012. dobio je zadatak da osnuje novu vojnu policiju (do tada u Rusiji nije postojala takva služba).

Surovikin je do sada predvodio snage „Juga“ u Ukrajini, navodi se u julskom izveštaju Ministarstva odbrane. Odluka Moskve da preuzme vođstvo dolazi nakon niza poraza koje je pretrpela ruska vojska u Ukrajini.

Ruske snage su početkom septembra isterane iz većeg dela severoistočne oblasti Harkova zbog ukrajinske kontraofanzive koja je omogućila Kijevu da ponovo zauzme hiljade kvadratnih kilometara teritorije. Ruske trupe su takođe izgubile teritoriju u južnoj Hersonskoj oblasti.

Neuspesi su doveli do sve veće kritike vojnog vrha, uključujući i elitu.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je prošle nedelje pozvao na smenu visokog generala, dok je visoki poslanik -- Andrej Kartapolov -- pozvao vojne zvaničnike da prestanu da "lažu" o situaciji na bojnom polju.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.