"OSEĆAM SE KAO DUH KOJI NE OSEĆA NIŠTA": Šanti je preživela TERORISTIČKI NAPAD u Briselu, ali nije preživela TRAUMU
Šanti de Korte, Foto: Printscreen/Društvene mreže

tuga

"OSEĆAM SE KAO DUH KOJI NE OSEĆA NIŠTA": Šanti je preživela TERORISTIČKI NAPAD u Briselu, ali nije preživela TRAUMU

Ranije ove godine, mlada žena odlučila je da bude eutanazirana - procedura koja je legalna u Belgiji

Objavljeno:

Devojka koja je preživela teroristički napad na aerodromu u Briselu umrla je nakon što je odlučila da bude eutanazirana zbog teške depresije i PTSP-a koje je pretrpela nakon incidenta.

Šanti De Korte (23) šetala je salom za odlaske na belgijski aerodrom u Zaventemu 22. marta 2016. sa drugovima iz razreda uoči puta u Italiju kada su teroristi Islamske države detonirali bombu.

Eksplozija je zajedno sa još dve detonacije odnela 32 života i povredila više od 300 ljudi. Šanti, tada 17-godišnja tinejdžerka, nije zadobila povrede, ali je teroristički napad ostavio psihološke posledice - dobila je stalne napade panike i depresije kojih nikada nije uspela da se oslobodi.

Uprkos tome što je pohađala psihijatrijsku bolnicu u svom rodnom gradu Antverpenu radi rehabilitacije i uzimala lekove, Šanti nije uspela da se otrese duha depresije i pokušala je samoubistvo u dva navrata - 2018. i 2020. godine.

Ranije ove godine, mlada žena odlučila je da bude eutanazirana - procedura koja je legalna u Belgiji, i umrla je 7. maja 2022. nakon što su dva psihijatra odobrila njen zahtev.

Šantiina tragična priča izneta je na videlo ranije ove nedelje kada je njena majka Mariel govorila o boli svoje ćerke.

- Taj dan ju je stvarno slomio, nikada se posle toga nije osećala sigurno. Nije htela da ide nigde gde su bili drugi ljudi, iz straha. Takođe je imala česte napade panike i nikada ih se nije otarasila - rekla je Mariel.

Lekovi za doručak

Šanti se često na društvenim mrežama prisećala svojih iskustava nakon bombaškog napada i govorila o svojim borbama u vezi sa opadanjem mentalnog zdravlja.

- Dobijam nekoliko lekova za doručak. I do 11 antidepresiva dnevno. Ne bih mogla da živim bez toga. Uz sve lekove koje uzimam, osećam se kao duh koji više ništa ne oseća. Možda je bilo drugih rešenja osim lekova - napisala je u jednom postu.

Ova 23-godišnjakinja je patila od teške depresije pre nego što je odlučila da okonča svoj život, kaže njen školski psiholog.

- Postoje neki studenti koji reaguju gore od drugih na traumatske događaje. I pošto sam je dva puta intervjuisao, mogu vam reći da je Šanti De Korte bila jedna od tih krhkih učenika - rekla je za RTBF.

Lekovi
foto: Profimedia

Dvaput pokušala samoubistvo

Psiholog je Šanti uputio u psihijatrijsku bolnicu u Antverpenu, koju je mlada žena redovno posećivala. Pre četiri godine pokušala je da izvrši samoubistvo nakon naglog pada mentalnog stanja i svađe sa drugim pacijentom koji ju je seksualno napao.

Godine 2020. imala je još jedan neuspešan pokušaj samoubistva, nakon čega se obratila organizaciji koja brani pravo na "smrt u dostojanstvu".

Prema RTBF-u, tražila je od njih da izvrše eutanaziju zbog "nepodnošljive psihijatrijske patnje".

Eutanazija, definisana kao praksa namernog okončanja života osobe radi ublažavanja bola i patnje, legalna je u Belgiji za pojedinca koji je u "medicinski uzaludnom stanju stalne i nepodnošljive fizičke ili mentalne patnje koja se ne može ublažiti, kao rezultat ozbiljnog i neizlečivog poremećaja uzrokovanog bolešću ili nesrećom".

1 / 4 Foto: Printscreen/Twitter/ Real Mac Report

Šantijev zvanični zahtev za eutanaziju su ranije ove godine odobrila dva psihijatra, navodi RTBF.

- Žena je eutanazirana 7. maja 2022. godine, okružena porodicom - navodi se u izveštaju.

U poslednjoj dirljivoj objavi na društvenim mrežama na dan kada je eutanazirana, Šanti je napisala: "Smejala sam se i plakala. Do poslednjeg dana. Voleo sam i bilo mi je dozvoljeno da osetim šta je prava ljubav. Sada ću otići u miru. Znaj da mi već nedostaješ."

Međutim, slučaj možda još nije zatvoren, pošto su tužioci u Antverpenu započeli istragu nakon što su primili pritužbe od neurologa iz akademske kliničke bolnice UZC Brugman u Briselu koji je rekao da je odluka o eutanaziji Šanti "preuranjena".

Savezna komisija za kontrolu i procenu eutanazije u Belgiji nije bila zabrinuta u vezi sa ovim slučajem, ali neurolog Pol Deltenre je tvrdio da još postoje različiti modaliteti nege i lečenja koji su dostupni Šantiju koji nisu isprobani, navodi RTBF.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.