NOVI TALAS KORONA VIRUSA PRETI DA POPLAVI EVROPU: Stručnjaci upozoravaju na jednu stvar
Ilustracija, Foto: Profimedia

PANEDMIJA

NOVI TALAS KORONA VIRUSA PRETI DA POPLAVI EVROPU: Stručnjaci upozoravaju na jednu stvar

Naučnici prate stotine novih oblika omikrona, rekli su ove nedelje zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije

Objavljeno:

Novi talas virusa korona virusa preti da poplavi Evropu, a stručnjaci za javno zdravlje upozoravaju da će dodatne vrste vakcina izazvati zbunjenost koju primiti, prenosi Reuters.

Omikron varijante koje su bile najdominantnije ovog leta su i dalje iza većine infekcija u Evropskoj uniji i Britaniji, ali dok se broj testiranih smanjuje, broj zaraženih se povećava.

Naučnici prate stotine novih oblika omikrona, rekli su ove nedelje zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Podaci Svetske zdravstvene organizacije objavljeni u sredu pokazuju da je broj zaraženih u EU dostigao 1,5 miliona prošle nedelje, 8 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Broj hospitalizovanih u EU je takođe porastao, a u nedelji iza, broj prijema u bolnice sa simptomima kovid-19 skočio je na skoro 32 odsto u Italiji, dok su prijemi na intezivnu negu porasli za oko 21 odsto u odnosu na nedelju ranije, prema podacima koje je prikupila nezavisna naučna fondacija Gimbe.

Hospitalizacije u Britaniji su zabeležile porast od 45 odsto u odnosu na nedelju ranije.

1 / 6 Foto: Profimedia

Reuters navodi da na globalnom nivou, broj slučajeva opada.

Vakcine prilagođene Omikron varijanti su dostupne u Evropi od septembra, ali su te vakcine određene uglavnom samo za starije i imunokompromitovane grupe ljudi.

Međutim, stručnjaci iz SZO upozoravaju da će veliki broj dostupnih vakcina izazvati dodatnu konfuziju koju vrstu primiti, kao i da građani gube volju da prime četvrtu ili petu dozu, jer smatraju da prethodno preležan virus znači imunitet.

- Za one koji su možda manje zabrinuti za svoj rizik, poruka da je sve gotovo zajedno sa nedostatkom bilo kakve veće reklamne kampanje verovatno će smanjiti prihvatanje. Dakle, plašim se da će to prihvatanje biti prilično nisko - rekao je Martin Meki, profesor evropskog javnog zdravlja na Londonskoj školi higijene i tropske medicine.

SZO
foto: EPA-EFE/ YOAN VALAT

Peni Vord, gostujuća profesorka farmaceutske medicine na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekla je da je još jedna zbunjujuća stvar to što je prilično visok procenat populacije možda takođe imao epizodu kovida poslednjih meseci.

Od 5. septembra, kada je počelo uvođenje novih vakcina u Evropsku uniju, oko 40 miliona doza vakcina koje proizvode Fajzer-Biontek i Moderna isporučeno je zemljama članicama, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ( ECDC), prenosi CNN.

Hrvatska, Kovid, Korona, Omikron, Pandemija, Ljudi, Vakcina, Vakcinacija
foto: Profimedia

Međutim, nedeljne doze vakcine primenjene u EU bile su samo između milion i 1,4 miliona tokom septembra, u poređenju sa 6-10 miliona nedeljno tokom perioda ranije godine, pokazali su podaci ECDC-a.

Stručnjaci dodaju da su ljudi, usled dešava na političkoj sceni širom Evrope, zaboravili da pandemija i dalje postoji.

Britanski zvaničnici su prošle nedelje upozorili da bi obnovljena cirkulacija gripa i ponovna pojava kovid-19 mogli da izazovu pritisak na već opterećenu Nacionalnu zdravstvenu službu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.