DOKTORKA OTKRILA 3 NOVA SIMPTOMA KORONE KOJA HARAJU SRBIJOM! Ovo do sada nije viđeno
Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

Covid19

DOKTORKA OTKRILA 3 NOVA SIMPTOMA KORONE KOJA HARAJU SRBIJOM! Ovo do sada nije viđeno

U nekim zemljama su se pojavile i nove podvarijante virusa

Objavljeno:

Doktorka koja je obolela od omikron BA.5 varijante, koja hara Srbijom, otkrila neobične simptome koje je imala!

Novi talas pandemije korona virusa uzima maha širom sveta, a u nekim zemljama su se pojavile i nove podvarijante virusa. U Srbiji je, kako je rekao dr Predrag Kon, prema poslednjem preseku utvrđeno da je dominantna varijanta BA.5, tačnije, da je to jedini soj koji trenutno postoji u našoj zemlji.

Kako su istakli stručnjaci, najveći problem sa ovom varijantom je što uspešno zaobilazi imunitet, pa tako od nje obolevaju i vakcinisani, kao i oni koji su preležali virus.

Osim toga, ponekad izaziva krajnje neobične simptome, poput onih koje je imala ugledna britanska doktorka Kler Tejlor, koja je svoje simptome opisala na Tviteru, onako kako su se javljali.

Petog dana od pozitivnog testa, dr Tejlor je napisala: "Zapravo uopšte ne mogu da pomeram vrat".

Ona je napisala i da su "oko desetog dana počeli da se javljaju utrnulost i peckanje niz levu ruku. I dalje nisam mogla da pomeram vrat".

Dr Tejlor je, kako je napisala, uveče otišla na spavanje, a kada se ujutru probudila, imala je problem sa vidom na levom oku: "Nisam mogla da pročitam ništa jer su nedostajali delovi teksta".

Ona je simptome koje je imala uporedila sa onim kakve izaziva viralni meningitis, govoreći da su "u suštini isti", dodajući da su "groznica, bol u vratu i ukočenost, kao i osetljivost na jaku svetlost" uobičajeni kod meningitisa.

Iako omikron vešto zaobilazi stečeni imunitet, jedina svetla tačka je što u većini slučajeva, kako kažu stručnjaci, izaziva lakšu kliničku sliku, a šanse da nakon njega osoba ima dugi kovid su 20 do 50 odsto manje nego kod delta soja.

(Espreso/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.