SZO APEELUJE NA OPREZ: Više od 60 DECE UMRLO, sumnja se da je kriv SIRUP PROTIV KAŠLJA
Ilustracija, Foto: Profimedia

katastrofa

SZO APEELUJE NA OPREZ: Više od 60 DECE UMRLO, sumnja se da je kriv SIRUP PROTIV KAŠLJA

Hitna istraga o ovom slučaju je već pokrenuta

Objavljeno:

Indija čeka dokaz Svetske zdravstvene organizacije o vezi između indijskog sirupa protiv kašlja i smrti desetine dece u Gambiji nakon što je agencija UN rekla da lek možda može da izazove oštećenje bubrega, reklo je dvoje indijskih zvaničnika u četvrtak.

Smrt čak 66 dece u zapadnoafričkoj državi je udarac imidžu Indije kao "apoteke sveta" koja snabdeva lekovima sve kontinente, posebno Afriku, prenosi Reuters.

- Hitna istraga o ovom slučaju je već pokrenuta... odmah nakon dobijanja komunikacije od SZO na osnovu dostupnih informacija - rekao je jedan od dva člana osoblja ministarstva zdravlja koji su razgovarali sa Reutersom u ime ministarstva, ali nisu želeli da budu identifikovani.

Dok će biti preduzeti svi potrebni koraci, Indija čeka izveštaj SZO o tome da li postoji veza između smrti dece i sirupa, kao i druge detalje.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je u sredu novinarima da je agencija UN istraživala smrt od akutnih povreda bubrega sa indijskim regulatorom za lekove i proizvođačem sirupa za kašalj sa sedištem u Nju Delhiju Maiden Pharmaceuticals.

Agencija UN je obavestila kontrolu za lekove u Indiji o smrti prošlog meseca, nakon čega je telo pokrenulo istragu za državnim vlastima, u tandemu sa SZO, rekla su dva izvora.

SZO je rekla da su laboratorijske analize sirupa protiv kašlja Maiden potvrdile "neprihvatljive" količine dietilen glikola i etilen glikola, koji može da bude toksičan i da dovede do akutne povrede bubrega.

Maiden je sirup proizvodio i izvozio samo u Gambiju, rekao je izvor iz indijskog ministarstva. Maiden na svom sajtu piše da ima dve fabrike za proizvodnju, u Kundliju i Panipatu, obe u blizini Nju Delhija, i da je nedavno postavio još jednu.

Sirup, Lek, Flašica sirupa, Napitak
foto: Profimedia

Ima godišnji proizvodni kapacitet od 2,2 miliona boca sirupa, 600 miliona kapsula, 18 miliona injekcija, 300.000 tuba sa mastima i 1,2 milijarde tableta. Kaže da svoje proizvode prodaje kod kuće i izvozi u zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Izvori su rekli da zemlje koje uvoze njihove lekova uglavnom testiraju takve produkte pre nego što dozvole njihovu upotrebu.

SZO je upozorila da se proizvodi Maidena - Promethazine Oral Solution, Kofexmalin sirup protiv kašlja za bebe, Makoff sirup protiv kašlja za bebe i Magrip N Cold sirup - možda distribuirani na drugim mestima preko neformalnih tržišta, ali su identifikovani samo u Gambiji.

Vlasti Gambije su u četvrtak počele da uzimaju paracetamol i sirup iz ruralnih domaćinstava u zemlji.

Istraga ministarstva zdravlja Gambije, koja je počela u julu i traje još uvek, navela je bakteriju ešerihiju koli kao potencijalni uzrok akutnog oboljenja bubrega.

Preliminarni rezultati istrage koja je u toku pokazuju da su najverovatnije sirupi paracetamola i prometazina izazvali slučajeve akutne povrede bubrega u ovoj epidemiji - rekao je za AFP u sredu Abubakar Jagne, nefrolog koji vodi istragu Ministarstva zdravlja.

Gambija je u julu doživela najgore poplave u poslednjim godinama, što je dovelo do prelivanja kanalizacije i nužnika.

- Od jula 2022. godine postoji porast u broju teških bolesti bubrega sa visokom stopom smrtnosti kod dece, koja uglavnom boluju od dijareje - navodi ministarstvo u saopštenju u septembru.

1 / 6 Foto: Profimedia

Bakterija ešerihija koli je pronađena u stolicama mnoge dece, ali su mnoga uzimala i paracetamol sirup.

Tedros je pozvao na oprez i pozvao sve zemlje da rade na "otkrivanju i uklanjanju ovih proizvoda iz prometa kako bi se sprečila dalja šteta za pacijente".

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.