JOŠ JEDNA KATASTROFA PRETI PAKISTANU: SZO upozorava! U bolnicama 2 MILIONA ljudi!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/NADEEM KHAWER

užas

JOŠ JEDNA KATASTROFA PRETI PAKISTANU: SZO upozorava! U bolnicama 2 MILIONA ljudi!

U poplavama, izazvanim jakim monsunskim kišama koje traju od sredine juna, nastradalo je 1.545 ljudi, od čega trećinu čine deca

Objavljeno:

Među stotinama hiljada ljudi zaraženih raznim bolestima, koje se nakon katastrofalnih poplava prenose vodom u južnoj pakistanskoj regiji Sind, je i pola miliona dece, pokazuju zvanični podaci koji su objavljeni danas.

Čak 428.098 dece mlađe od pet godina pati od dijareje, a još 51.191 leči se od dizenterije u najteže pogođenoj pokrajini, pokazuju zvanični podaci.

Statistika pokazuje da je, otkako su regiju pogodile najteže poplave u istoriji te južnoazijske države, više od 2,6 miliona ljudi, među kojima i puno trudnica, prevezeno u bolnice, klinike ili improvizirane zdravstvene ustanove.

1 / 15 Foto: Printscreen/Youtube/FRANCE 24 English

U poplavama, izazvanim jakim monsunskim kišama koje traju od sredine juna, nastradalo je 1.545 ljudi, od čega trećinu čine deca. Poplave su pogodile 33 miliona stanovnika, a poplavljena je trećina zemlje ili područje veličine Velike Britanije.

SZO upozorava da u Pakistanu preti još jedna katastrofa

Svetska zdravstvena organizacija tokom vikenda upozorila je da nakon poplava sledi još jedna katastrofa s obzirom na to da milioni stanovnika u poplavama pogođenim područjima nemaju pristup čistoj pitkoj vodi, toaletima ni sanitarnim čvorovima i da će zbog toga porasti broj infekcija.

Upozorenje direktora SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa usledilo je nakon što je pakistanski premijer pozvao da se žrtvama pre svega doniraju dečja hrana i ćebad.

U severnom delu zemlje broj novozaraženih na dnevnoj bazi pao je ove nedelje u odnosu na prethodne, rekao je portparol Odeljenja za zdravstvo pokrajine Kiber-Paktunkva.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.