GNEV ZBOG SMRTI DEVOJKE (22) NE JENJAVA, A ONE POKAZALE SNAGU: Iranke preradile poznatu PESMU, svi je ZNATE! VIDEO
Iranke, Foto: Printscree/Twitter/@OnaBooks

NASILJE

GNEV ZBOG SMRTI DEVOJKE (22) NE JENJAVA, A ONE POKAZALE SNAGU: Iranke preradile poznatu PESMU, svi je ZNATE! VIDEO

Sve u znaku podrške ženama na protestima

Objavljeno:

U Teheranu i drugim gradovima u Iranu desetu noć za redom traju antivladini protesti, uprkos zvaničnim upozorenjima da će se već smrtonosni obračun policije sa demonstrantima pojačati.

Tinjajući gnev zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini ovog meseca takođe je izazvao demonstracije ispred iranskih ambasada širom sveta, uključujući London i Pariz, gde je francuska policija upotrebila suzavac i taktiku protiv nereda kako bi osujetila marš stotina ljudi na iranski diplomatski kompleks. U Londonu je privedeno petoro ljudi.

Prethodno je šef iranskog pravosuđa obećao da će delovati “bez snishodljivosti” u smrtonosnom gušenju demonstracija širom zemlje koje ulaze u drugu nedelju, nakon smrti mlade Iranke koja je prethodno bila uhapšenja zbog kršenja pravila o nošenju hidžaba.

 Mahsa Amini
Mahsa Aminifoto: Printscreen/Twitter/@LeahRemini

Komentari Gholamhosseina Mohseni-Ejeija 25. septembra usledili su nakon upozorenja tvrdolinijaškog predsednika Ebrahima Raisija prethodnog dana da se zemlja mora “odlučno pozabaviti onima koji se protive bezbednosti i spokoju zemlje”.

Kako prenosi Mizan Online Mohseni-Ejei “naglasio potrebu za odlučnom akcijom bez popustljivosti” protiv primarnih pokretača onoga što je opisao kao “nemire”.

Prema zvaničnim podacima, 41 osoba je do sada poginula u nemirima, ali grupe za ljudska prava i drugi posmatrači sugerišu da je taj broj verovatno veći jer su se protesti proširili na najmanje 80 gradova i mesta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sastao se sa predsednikom Irana Raisijem u Njujorku 22. septembra i izrazio zabrinutost “zbog izveštaja o mirnim protestima koji su naišli na prekomernu upotrebu sile koja je dovela do desetina mrtvih i povređenih”, rekao je portparol. Guterres je pozvao iranske snage bezbednosti da izbegavaju “nepotrebnu ili nesrazmernu silu” i apelovao na “uzdržanost kako bi se izbegla dalja eskalacija nasilja”.

Dve devojke objavile su video snimak poznate italijanske pesme “Ciao Bella” i preradile je na persijski jezik, a sve u znaku podrške ženama na protestima.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.