MASK IAZAZVAO BURU NA TVITERU ZBOG KOSOV! Albanci ga izvređali brutalno, gledajte samo ovo
Ilon Mask, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

umešao se

MASK IAZAZVAO BURU NA TVITERU ZBOG KOSOV! Albanci ga izvređali brutalno, gledajte samo ovo

Bivši šef diplomatije Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da je ovo prvi glas sa američke strane koji dovodi u pitanje apsolutnost stava da je Kosovo nezavisno i da Srbija to mora da prihvati

Objavljeno:

Najbogatiji čovek na svetu i vlasnik "Tesle" Ilon Mask podigao je buru u javnosti kada je na Tviteru izneo svoja rešenja za okončanje sukoba u Ukrajini, a jedan od predloga bio je da se u Donbasu održi referendum po ugledu na Kosovo. To je razbesnelo albanske političare na Kosmetu koji su poručili milijarderu da je "pijan" i posavetovali mu da napravi svemirski brod da "odvede sa planete Zemlje rukovodstvo Srbije i Rusije"!

Četiri tačke

Mask je na Tviteru predložio četiri tačke "ukrajinsko-ruskog mira", među kojima su najvažnije ponavljanje referenduma u regionima Donbasa uz prisustvo stranih posmatrača i prepuštanje Krima Rusiji, kao što je i bilo do "greške Hruščova". On je pozvao pratioce da se izjasne o rešenjima, a većina korisnika Tvitera burno je kritikovala ove predloge, dok je savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak upitao milijardera da li pokušava da "legalizuje pseudoreferendume koji su se održali pod pretnjom oružjem, u uslovima progona, masovnih pogubljenja i mučenja".

Ilon Mask
foto: Profimedia

- Ne, predlažem da se glasa pod nadzorom UN (ili izaberite državu ili entitet u koji imate najviše poverenja). Možda sličan pristup kao na Kosovu - odgovorio je Mask i okačio link sa enciklopedije Britanika s tekstom pod nazivom "Kosovo - samoproglašena nezavisnost".

Ovo je naišlo na oštre reakcije među albanskim političarima na Kosovu, pa je tako potpredsednica DPK Vljora Čitaku kazala da je Mask pijan, bivši ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj posavetovao ga je da čita knjige, a lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli poručio mu da se ne meša.

- Najbolje što možete da uradite je da napravite svemirski brod za rukovodstvo Rusije i Srbije, jer su sa svojim nasleđem genocida i ratova postali nezdravi za planetu Zemlju. Ako to ne možete da učinite, bolje je da se ne mešate - napisao je Pacoli na Tviteru.

Vetrić osveženja

Bivši šef diplomatije Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da je ovo prvi glas sa američke strane koji dovodi u pitanje apsolutnost stava da je Kosovo nezavisno i da Srbija to mora da prihvati.

- Ovo je jedan vetrić osveženja koji se još uvek slabašan, ali mora pažljivo da se osluškuje s naše strane, jer može biti pokazatelj mogućih daljih američkih razmišljanja o Kosovu. Važno da je se ovakve izjave registruju i prate, jer o Kosovu će morati ponovo da se razgovara. Ipak, ne slažem se s Maskom, jer je u Donbasu održan kakav-takav referendum, dok narod na Kosovu nikad niko nije ni pitao narod gde želi da živi - kazao je Jovanović.

Volodimir Zelenski Je l' više volite ruskog ili ukrajinskog Maska?

Inicijativa šefa "Tesle" razbesnela je Ukrajince, a reagovao je i predsednik Volodimir Zelenski, koji je postavio svoju anketu.

- Kojeg Ilona Maska više volite? - upitao je u postu i ponudio dva odgovora: "Onog koji podržava Ukrajinu" ili "Onog koji podržava Rusiju", dok je Dimitrij Medvedev šaljivo poručio da je Mask bio agent iz senke koji se razotkrio, ali da će mu biti dodeljen novi oficirski čin.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.