GORNJI DOM RUSKOG PARLAMENTA PRIZNAO SPORAZUME O PRIJEMU 4 UKRAJINSKE TERITORIJE: Upravo je saopšteno
ilustracija, Foto: Profimedia, Google Earth

JAVLJENO JE

GORNJI DOM RUSKOG PARLAMENTA PRIZNAO SPORAZUME O PRIJEMU 4 UKRAJINSKE TERITORIJE: Upravo je saopšteno

Dokumenti se sada vraćaju u Kremlj na konačni potpis ruskog predsednika Vladimira Putina

Objavljeno:

Savet federacije, gornji dom ruskog parlamenta, formalno je danas priznao sporazume o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije.

Savet federacije je jednoglasno ratifikovao dokumente prema kojima se samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika, kao i Hersonska i Zaporoška oblast u Ukrajini, primaju u sastav Ruske Federacije, prenosi TAS S.

Donji dom ruskog parlamenta, državna Duma, te dokumente je ratifikovala juče.

Dokumenti se sada vraćaju u Kremlj na konačni potpis ruskog predsednika Vladimira Putina, čime će biti završen proces formalnog pripajanja četiri regiona, koji predstavljaju oko 18 odsto međunarodno priznate teritorije Ukrajine, prenosi Rojters.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

Ovi ugovori posebno definišu granice novih konstitutivnih entiteta Ruske federacije, prema kojima one odgovaraju onima koje su „postojale na dan njihovog stvaranja i prisajedinjenja Rusiji“.

Sporazumi preciziraju da će se granice novih entita sa drugim zemljama smatrati državnim granicama Rusije, a njihovi lideri će dobiti status gubernatora, dok će predsednik imenovati vršioce dužnosti na te funkcije u roku od 10 dana od dana njihovog prijema u Rusiju.

Rusija je proglasila prijem četiri regiona nakon održavanja referenduma u tim oblastima Ukrajine, koji su zapadne vlade i Kijev odbacile kao prinudno glasanje i kršenje međunarodnog prava.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.