HAOS U IRANU NE PRESTAJE: TikTokerka UBIJENA na protestima, a sada isplivala istina o njenoj smrti
Hadis nadžafi, Foto: Printscreen Instagram/hadisnajafi78

strašno!

HAOS U IRANU NE PRESTAJE: TikTokerka UBIJENA na protestima, a sada isplivala istina o njenoj smrti

Posle dva dana, porodica se dogovorila sa vlastima da ne održavaju javnu sahra

Objavljeno:

Hadis Nadžafi je prošle nedelje izašla na ulice Karaje u znak protesta protiv obaveznog nošenja hidžaba, ali je na nju pucala policija. Nije otvoreno govorila o ženskim pravima, ali je trenutke svog života često delila na društvenim mrežama.

Nadžafi (23) nije bila aktivistkinja, ali je ipak izgubila život u svom rodnom gradu tokom protesta za pravo da živi i oblači se kako je želela. Njena smrt je dodatno povećala gnev Iranki koje se suočavaju sa strogim pravilima takozvane moralne policije.

Ova 23-godišnjakinja je odrasla u doba interneta i društvenih medija i deo je generacije koja je povezana sa ostatkom sveta na način koji je bio nezamisliv njenim roditeljima.

Strastvena korisnica TikToka i Instagrama, Najafi je volela da deli događaje iz svog života sa svojim pratiocima na društvenim mrežama. Nije otvoreno govorila o pravima žena. Ali ona je objavljivala video snimke na kojima pleše u sobi dok sluša muziku.

Radila je kao blagajnica u restoranu i volela je da objavljuje fotografije svojih modnih izbora na Instagramu. Ponekad nije imala hidžab na glavi, ali se tada fotografisala u bezbednosti svog doma ili na drugom privatnom mestu.

Hidžab je obavezan u javnosti za sve žene u Iranu, bez obzira na veru ili nacionalnost.

Ali nakon što je Mahsa Amini (22) umrla u policijskom pritvoru 16. septembra, širom zemlje su izbili protesti. Amini je privedena jer nije pravilno nosila hidžab.

Bliski prijatelj opisao je Nadžafijevu kao „uvek srećnog i punog energije“.

Njena prijateljica je rekla da je u nju više puta pucala iranska policija, a kada je njena porodica otišla u bolnicu, nisu joj dozvolili da je vidi.

„Nekoliko medicinskih sestara je reklo porodici da beži jer je Hadžis bila na protestima kako bi policija došla po njih. Dozvolili su mužu jedne od njenih sestara da ode u mrtvačnicu i obavi zvaničnu identifikaciju. Samo on. Njenoj porodici nije bilo dozvoljeno da je vidi", rekla je.

Posle dva dana, porodica se dogovorila sa vlastima da ne održavaju javnu sahranu, piše Skaj njuz.

"U petak ujutru pustili su njenu uplakanu majku i sestre da je vide kako bi se uverili da sahranjuju pravu osobu. Posle sahrane, njene sestre Afson i Širin odlučile su da objave fotografije Nadžafi i javno progovore o tome kako je izgubila život", prijatelj je rekao.

"Nadležni nisu želeli da se javno sazna da je na nju pucala policija. Porodici su rekli da je umrla u saobraćajnoj nesreći, zbog povrede mozga, da je umrla prirodnom smrću", dodala je ona.

Njena majka je u sredu objavila na Instagramu da je njena ćerka ubijena zbog hidžaba.

"Moja ćerka je ubijena zbog hidžaba, zbog Mahse Aminija. Otišla je na protest i tamo su je ubili. Pucali su je u srce, u stomak, u vrat. Kada smo je videli, njeno telo i lice su bile modrice“, rekla je ona njena majka na Instagramu.

„Prvo nam nisu dali da je vidimo. Odbili su da nam daju njeno telo. Mahsa je i moja ćerka. I svi ubijeni su moja deca. Umrla je za Mahsu, žrtvovala se za Mahsu, umrla je za nju. “ dodala je ona.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.