POSKUPLJENJIMA U PRODAVNICAMA NIKAD KRAJA, CENE PAPRENE: Evo kako da smanjite troškove za HRANU, obratite PAŽNJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAVETI ZA ŠTEDNJU

POSKUPLJENJIMA U PRODAVNICAMA NIKAD KRAJA, CENE PAPRENE: Evo kako da smanjite troškove za HRANU, obratite PAŽNJU!

U mnogim radnjama nude proizvode koji su pred istekom roka trajanja, ali su i dalje upotrebljivi

Objavljeno: 13:45h

Ne postoji čarobni štapić koji može da otera sve naše probleme i slično je i sa poskupljenjima u prodavnicama sa kojima se suočavamo svakodnevno. Ali u svemu možda mogu da pomognu saveti o štednji magazina Forbes, a tiču se nabavke namirnica za ishranu koje nam trebaju svakodnevno.

Pazite na zamku sajtova za popuste

Aplikacije i sajtovi koji prikazuju akcije u prodavnicama mogu da budu jako korisni. Možda vam nije mnogo zanimljivo da svakodnevno lovite šta je na sniženju, ali kad je u pitanju hrana, to i te kako može da se oseti na kućnom budžetu. Isprobajte nekoliko opcija i napravite presek onoga što vam treba.

Ipak, pazite da ne upadnete u zamku – nemojte se povesti onim da morate da kupite nešto samo zato što je na akciji, već tražite ciljano ono što vam treba, a na sniženju je.

Planirajte obroke prema namirnicama na akciji

U mnogim radnjama nude proizvode koji su pred istekom roka trajanja, ali su i dalje upotrebljivi. Nije loše da na osnovu toga planirate obroke, recimo, večeru ili doručak, za narednih dan ili dva. Razumljivo je da mnogi ne stižu da svakodnevno gledaju po radnjama šta je od namirnica u ovoj grupi, pa da na osnovu toga posle kuvaju, ali ako ovo pravilo primenite par puta nedeljno, sigurno ćete manje potrošiti.

prodavnica
foto: AP

Pametno birajte vreme za kupovinu

Nepisano pravilo kaže da u kupovinu ne treba ići praznog stomaka. Ako ste gladni kad krenete po hranu u prodavnicu ili na pijacu, velike su šanse da ćete kupiti i ono što vam ne treba samo zato što su vam gladne oči. Dakle, gledajte da u kupovinu idete siti i odmorni.

Jako je važno i da se strogo držite spiska koji ste prethodno napravili. Ako uzmete samo ono što vam zaista treba, a ne i ono što će vam možda nekad zatrebati, jasno je da ćete potrošiti manje para.

pijaca, paprika, zimnica
foto: Emilija Jovanović

Napravite zalihe osnovnih namirnica, ali umereno

Ako je neka namirnica koju koristite svakodnevno na akciji, možete da uzmete dva ili tri pakovanja, recimo, umesto jednog, piše Forbes.

Važno je znati da u takvm situacijama više nije uvek i bolje. Naime, viđali smo već nemile prizore iz naših radnji onih koji gomilaju hranu, pa uzimaju i po nekoliko desetina kilograma šećera ii brašna. A gde će i šta će sa tolikim brašnom – malo ko se pita i koliko to brašno uopšte može da traje.

Prodavnica
foto: Profimedia

Mislite na spremanje hrane unapred

Nemate ideju šta biste za ručak i onda na kraju skoknete do fast fuda po pljeskavicu i pomfrit ili naručite dostavu ili na brzinu kupite bilo šta u prodavnici. Iz dana u dan takav način ishrane može i te kako da se odrazi na kućni budžet.

A planiranje obroka može pomoći da uštedite na troškovima za hranu. Ako isplanirate šta ćete za obroke narednih dana, onda možete da unapred pazarite namirince pametno, i one koje su na akciji. I kada napravite sebi taj plan, izbeći ćete neočekivane troškove dok kupujete u poslednjem trenutku.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.