EVO KOLIKO GODINA IMA ĐORĐA MELONI: Ceo svet će pasti u TRANS, nećete moći da VERUJETE!
Đorđa Meloni, Foto: EPA-EFE/ANDREA MEROLA

šook!

EVO KOLIKO GODINA IMA ĐORĐA MELONI: Ceo svet će pasti u TRANS, nećete moći da VERUJETE!

Središte stranke i njena kancelarija su u zgradi koju su nekada posećivali sledbenici bivšeg fašističkog vođe Benita Musolinija

Objavljeno:

Na izborima u Italiji najviše glasova otišlo je desničarskoj koaliciji koja je ranije postigla dogovor na osnovu kog će stranka sa najvećim udelom glasova među njima dobiti pravo na mesto šefa države.

Desničarski savez sastavljen od Italijanske braće Đorđe Meloni, pokreta Forca Italija Silvija Berluskonija i Lige Mateea Salvinija osvojio je, prema preliminarnim rezultatima, između 41 i 45 posto glasova.

Uprkos tome što Italijansku braću bije glas da su fašistička organizacija, Berluskoni i Salvini su se predali u ruke italijanskoj verzji Marin le Pen.

Meloni je kontroverzna ali i vrlo predvidiva figura italijanske političke scene. Desni svetonazor je navodno rezultat inata zbog oca komuniste koji je, kada je bila mala, napustio nju i majku zarad mlađe žene.

Središte stranke i njena kancelarija su u zgradi koju su nekada posećivali sledbenici bivšeg fašističkog vođe Benita Musolinija.

Đorđo Almirante, Musolinijev ministar i osnivača neofašističkog Italijanskog socijalnog pokreta navodno joj je uzor i ona i njeni sledbenici ga vide kao oca "italijanskog desnog socijalizma", zbog čega su mu otkrili i spomen-ploču.

Meloni je bila ministarka mladih u Berluskonijevoj vladi a na čelu Italijanske braće se predstavila kao predvodnica neokonzervativne revolucije.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Tvrdokorna je u antimigrantskim stavovima: "Potopimo migrantske brodove!”, javno je pozivala u jeku izbegličke krize. Protivi se, naravno, i abortusu, istospolnim brakovima i njihovom roditeljstvu.

Dosledna u poštovanju porodičnih vrednosti, godinama živi u divljem braku sa TV novinarom Andreom Đambrunom sa kojim ima i petogodišnju kćerku.

Partner joj je, inače, poznat po krajnje liberalnom stavu: zalaže se za legalizaciju svih vrsta droga i za pravo gej parova da usvoje decu.

Politički sadržaj Melonijeve je očigledno poza i politički oportunizam, kao i kod većine njenih današnjih kolega, navodi Slobodna Dalmacija.

Tvrdi da ima neprekinut odnos sa istorijom, a za diktatora Benita Musolinija je rekla da je bio "složena ličnost".

Benito Musolini
Benito Musolinifoto: AP

Melonijeva je, drugim rečima, figura iz stereotipne desnopopulističke slikovnice koja se još od Trampa stalno svodi na isto: pozu samopouzdanja, jeftino razmetanje obećanjima i verbalno ulizivanje sirotinji, priče o revidiranju odnosa u EU i "originalni" slogan "Italija i Italijani pre svega".

Njen trijumf na italijanskim izborima garantovano bi poljuljao evropski brod i ruskom lideru Vladimiru Putinu dao još jednog saveznika u Evropi.

Konačni trijumf Melonijeve još je na dugom štapu, a Italijani su odavno poznati po naglim promenama političkog raspoloženja.

Đorđa Meloni je rođena 15. januara 1977. godine u Rimu, što znači da buduća premiijerka ima 45 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.