DA LI SE PUTIN USUDIO NA TAKAV RIZIK? Ovo su mogući uzroci EKSPLOZIJA na Severnom toku!
Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

gde je bila specijalna podmornica?

DA LI SE PUTIN USUDIO NA TAKAV RIZIK? Ovo su mogući uzroci EKSPLOZIJA na Severnom toku!

Iako šteta nije imala neposredne posledice na snabdevanje Evrope energijom – kontinent se pre toga okrenuo gradnji zaliha i alternativnim izvorima

Objavljeno:

Tri priobalne linije ruskog gasovoda Severni tok, koji obezbeđuje Nemačku, pretrpele su u ponedjeljak, kako je rečeno, "neviđenu" štetu, nakon čega je je došlo do velikog podvodnog curenja gasa.

Švedski seizmolozi kasnije su saopštili da su registrovali dve eksplozije duž ruta gasovoda. Evropski lideri rekli su u utorak da veruju da su te eksplozije bile “namerne” dok su neki zvaničnici za incident okrivili Kremlj, sugerišući da su bile namenjene kao pretnja kontinentu u jeku posrnule ruske invazije na Ukrajinu.

Iako šteta nije imala neposredne posledice na snabdevanje Evrope energijom – kontinent se pre toga okrenuo gradnji zaliha i alternativnim izvorima – ova epizoda će, kako piše “Vašington post”, verovatno označiti kraj projektu gasovoda Severni tok, više nego dvodecenijskom naporu koji je produbio evropsku zavisnost od ruskog gasa a sada se smatra “teškom strateškom greškom”

Severni tok 2
foto: Profimedia

"Nije nesreća"

Dve eksplozije dovele su do curenja sva tri cevovoda podvodnog gasovoda koji povezuje Rusiju i Nemačku, usled čega su na površini danskih i švedskih voda počeli da izlaze mehurići gasa stvarajući “mrlju”.

- Ovo su namerna dela a ne nesreća – rekla je u utorak premijerka Danske Mete Frederiksen.

Velika količina gasa iscurila u more, kako je saopštila danska energetska agencija - brodovima i avionima naređeno je da se drže najmanje pet nautičkih milja od ovih lokacija. Britanski “Telegraf” ističe da je curenje gasovoda u moru retkost a da tri u isto vreme ukazuju na sabotažu.

Kako izvesti takvu sabotažu?

S obzirom da je cev na dubini od svega oko 70 metara, tajni ulaz nuklearne podmornice u Baltičko more bio bi veoma težak zadatak, ako ne i nemoguć, prenosi “Jutarnji list”. Dok ronioci mogu da deluju na tim dubinama, morske struje mogu da budu veoma nezgodne, a svako prateće plovilo - podmornica ili brod - verovatno bi bilo uočeno s obzirom na gustinu saobraćaja u tom području.

Ruske podmornice su, kako se navodi, veoma dobro uvežbane za ovakve operacije jer su decenijama usavršavale veštine "istražujući" podvodne internet kablove duž severnog Atlantskog okeana.

Podmorničke snage Sovjetskog Saveza bile su na glasu među zapadnim mornaričkim komandantima zbog njihove sposobnosti upravljanja po morskom dnu posebno dizajniranim inženjerskim napravama tokom Hladnog rata.

"Belgorod" sposoban da ometa

Uprkos vojnom posrtanju Rusije u Ukrajini, modernizovana ruska podmornička flota smatra se moćnom silom.

A njena špijunska nuklearna podmornica “Belgorod”, modifikovano plovilo klase Oskar III kojim upravlja Glavna uprava za istraživanje morskih dubina (GUGI), sposobna je da ometa podmorske komunikacije, a kako ukazuje “Jutarnji list”, ako može da ometa kablove – zašto ne i cevovode?

Pitanje je, međutim, da li bi ruski predsednik Vladimir Putin rizikovao da upotrebi svoje podmornice za ovakav posao, pod pretnjom diplomatskih i drugih posledica ako bi nešto pošlo kako ne treba.

Podvodno vozilo ili dron

Druga mogućnost je da su možda upotrebljena autonomnapodvodna vozila ili podvodni dronovi koji nose eksploziv. Ali, oni bi morali da dođu sa nekog broda a teško da bi to prošlo nezapaženo u ovom području, a što se tiče dronova uvek postoji mogućnost da ispuste eksploziv na pogrešno mesto.

Ako pretpostavimo da je upotrebljena neka vrsta bombe, do eksplozije ne bi moralo doći direktno na cevi jer se eksplozija pod vodom uvećava pa se za istu količinu naboja može postići puno veći efekat ispod površine nego na obali.

Vladimir Putin, Podmornica
foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY

Programirane morske mine

Moderne morske mine različitih su vrsta. Neke mogu da se postave na određeno područje i unapred programiraju sa akustičnim potpisom potencijalnih meta. Tako, na primer, postoje mine u obliku torpeda koje se penju prema površini kada detektuju zvuk brodskih propelera iznad sebe.

Prednost toga je što se operacija može izvesti dok je pažnja sveta usmerena na drugo mesto a mogu da prođu meseci pre nego što dođe do eksplozije.

Tri male naprave 70 metara ispod površine u blizini gasovoda mogle su, dakle, da se postave postavljene pre više meseci, možda dok je međunarodna zajednica bila fokusirana na ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, zločine otkrivene u Buči ili čak Zimske olimpijske igre u Kini.

Možda su uređaji tamo bili mesecima, osluškujući unapred programirani akustični potpis “prijateljskog” broda koji prolazi blizu - ali dovoljno daleko od bilo kakve eksplozije – ili signal elektronskog uređaja iz aviona iznad njih, navodi “Jutarnji list”.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.