POBEDA ĐORĐE MELONI NOVA GLAVOBOLJA ZA EU: Pao im MRAK NA OČI, kad vidite ko su joj PRIJATELJI biće vam sve JASNO!
Đorđa Meloni, Foto: EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA

ekipa iz pakla

POBEDA ĐORĐE MELONI NOVA GLAVOBOLJA ZA EU: Pao im MRAK NA OČI, kad vidite ko su joj PRIJATELJI biće vam sve JASNO!

Meloni je ranije rekla da njen model, ako postane premijer, neće biti Mađarska, već Poljska Jaroslava Kačinjskog

Objavljeno: 14:10h

Pobeda radikalne desnice u Italiji nova je glavobolja za Brisel nakon što su pre pola meseca desničari u Švedskoj postali druga najjača snaga i zatražili mandat za formiranje tamošnje vlade.

Mađarski premijer Viktor Orban i njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki bili su među prvima koji su u nedelju uveče čestitali Đorđi Meloni, liderki "Braće Italije" i verovatno nove premijerke Italije.

- Više nego zaslužena pobeda. Čestitam! - napisao je Orban na društvenim mrežama uz fotografiju njega i Melonijeve i potpis ispod slike "Bravo Đorđa".

- Čestitke Đorđi Meloni! - napisao je na Telegramu i predsednik vlade Poljske

- Slavimo sa Italijom! Švedska na severu, Italija na jugu: levičarske vlade su priča od juče. Ovo je dobar dan za Italiju, dobar dan za Evropu! - poručila je poslanica nemačkih ultradesničara AfD Beatriks fon Štorh na Telegramu.

Španske desničarske kolege iz partije Voks su se takođe oglasile: “Meloni je svima pokazala put ka ponosnoj i slobodnoj Evropi suverenih nacija”.

Te čestitke su svakako primetili u Briselu jer znaju da ukazuju na nastavak dobre saradnje populista i desničara koji žele da mu "zabibere čorbu".

Meloni je ranije rekla da njen model, ako postane premijer, neće biti Mađarska, već Poljska Jaroslava Kačinjskog.

Ranije ove godine ona je iznela svoje prioritete, koji uključuju prirodnu, biološku porodicu. Govori protiv prava pripadnika LGBT osoba i tvrdi da "LGBT lobi" radi protiv svega onoga što je u srcu italijanskog identiteta.

Ona očigledno odlične odnose neguje i sa Viktorom Orbanom i sa populistima u Poljskoj, ali i ne samo sa njima.

Koliko god Kačinjski i Orban bili žulj u cipeli Brisela sa svojim kontroverznim zakonima kojima vraćaju zemlje u srednji vek, daleko od toga da su oni jedini prijatelji Melonijeve zbog kojih EU treba da brine.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Prošle godine su, podsetimo, brojni desničari potpisali i poseban sporazum o saradnji u kojem su se založili za duboke promene u EU.

Dokument su potpisali pored Đorđe Meloni, Matea Salvinija, Kačinjskog i Orbana i mnogi drugi populisti poput Santijaga Abaskala (Voks, Španija), Marin le Pen (Nacionalno ujedinjenje , Francuska) i nekoliko drugih desničarskih partija iz Bugarske (VMRO), Austrije (FPO), Belgije, Danske, Estonije, Finske, Grčke, Holandije, Litvanije i Rumunije.

„Saradnja evropskih naroda treba da se zasniva na tradiciji, poštovanju kulture i istorije evropskih država, poštovanju evropskog judeo-hrišćanskog nasleđa i zajedničkih vrednosti koje ujedinjuju naše narode, a ne na njihovom uništavanju“, ističu potpisnici.

Lideri desničarskih partija istakli su „da je upotreba političkih struktura i zakona za stvaranje evropske superdržave i novih društvenih struktura manifestacija opasnog i invazivnog društvenog inženjeringa poznatog iz prošlosti, koji mora izazvati legitiman otpor“.

„Moralistička preaktivnost koju smo viđali poslednjih godina u institucijama EU rezultirala je opasnom tendencijom nametanja ideološkog monopola“, navodi se u saopštenju.

U prevodu, oni žele jače nacionalne vlade, a slabije evropske institucije.

Ono što ove partije i njihove lidere veže jeste i netrpeljivost prema migrantima i neslaganje sa Briselom po pitanju mnogih politika kao što su ljudska prava, jednakost polova, tolerancija prema različitim nacionalnostima, religijama, seksualnim opredeljenjima...

Pažnja Brisela se sad neželjeno usmerava i ka ultradesničarskoj partiji Voks u Španiji, za koju je Meloni rekla da će je podržati.

Rast popularnosti bi dakle mogao i Španiju da okrene udesno.

Meloni je za špansku novinsku agenciju Efe rekla: „U teškim vremenima poput ovih koje doživljavamo, konkretnost i pragmatizam konzervativaca su mnogo delotvorniji od ideoloških recepta levice."

Voks, evroskeptična grupa pristalica katoličkih porodičnih vrednosti, pozvao je na hiljade migranata da budu deportovani iz Španije.

Ta partija je u partnerstvu sa Braćom Italije u savezu Evropskog parlamenta koji uključuje poljsku stranku Pravo i pravda, koja se protivi gej pravima i abortusu, i populističke Švedske demokrate, koji su ovog meseca zauzeli drugo mesto na izborima u svojoj zemlji nakon što su pozvali na oštru smanjenje azila za migrante.

Meloni je rekla da ju je ujedinilo „uzajamno poštovanje, prijateljstvo i lojalnost“ sa Santjagom Abaskalom, liderom Voksa, koji je odgovorio pohvalama i lepim željama Melonijevoj na izborima.

Karlo Kalenda, šef male centrističke stranke Acione koja se bori protiv Meloni, rekao je: „Ako Meloni počne da govori da želi Voks u vladi, sutra će to biti Le Pen, Orban, a možda čak i AfD tako da morate paziti jer su ti ljudi otvoreni fašisti.”

Enriko Leta, šef Demokratske partije levog centra, rekao je da bi pobeda Voksa u Španiji bila "strašan signal za Evropu".

1 / 3 Foto: EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA

Nasleđe postfašizma

Agencija AFP piše da je Meloni poradila na imidžu svoje stranke.

„Ona je uradila mnogo da učini svoju stranku salonskom i da se otarasi etikete postfašističkog koja prati stranku“, piše AFP.

Braća Italije“ su osnovana 2012. godine na nasleđu postfašističke stranke Italijanski društveni pokret koja je prestala da postoji 1990, prenosi "Dojče vele".

Kako ocenjuje AFP, uprkos uverljivoj pobedi, formiranje Vlade neće biti lak posao za Meloni jer je u pitanju koalicija iz nužde. Desničari su u kampanji obećavali velika budžetska davanja za suzbijanje posledica energetske krize, ali istovremeno sniženje poreza.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media