GAS IZ SEVERNOG TOKA CURI U BALTIČKO MORE: Energetska KRIZA možda pređe u RAT, da li je ovo bio planirani NAPAD?
Ilustracija, Foto: Profimedia

hitna istraga

GAS IZ SEVERNOG TOKA CURI U BALTIČKO MORE: Energetska KRIZA možda pređe u RAT, da li je ovo bio planirani NAPAD?

"Ne možemo da zamislimo scenario koji nije ciljani napad"

Objavljeno:

Gasovod Severni tok, koji snabdeva Evropu ruskim gasom, pretrpeo je "neviđenu" štetu i trenutno gas curi u Baltičko more u blizini Danske i Švedske.

Švedska pomorska uprava objavila je sinoć upozorenje da su primećena dva curenja u gasovodu Severni tok 1, ubrzo nakon što je Danska prijavila da je otkrila curenje na obližnjem gasovodu Severni tok 2. Oba ova gsovoda su žarišta u eskalirajućoj energetskoj krizi.

Oštećenja na ruskim gasovodima dogodila su u trenutku kada Baltički cevovod, godišnjeg kapaciteta od 10 milijardi kubnih metara dnevno, treba da bude otvoren kasnije danas, napominje britanska agencija Rojters. Ovi incidenti ometaju napore da se gasovodi ponovo pokrenu za komercijalne operacije, i pokrenuli su istragu od strane i švedskih i danskih energetskih agencija. Danske vlasti momentalno su zatražile da se podigne nivo pripremljenosti zemlje nakon detektovanog curenja.

"Ciljani napad?"

Nemački list Der Tagesspiegel objavio je da njihov izvor iz nemačke vlade veruje da je šteta nastala kao rezultat planiranog napada.

- Ne možemo da zamislimo scenario koji nije ciljani napad, rekao je izvor.

Šef danske energetske agencije je u međuvremenu upozorio da se takva curenja "dešavaju izuzetno retko", dajući dodatnu vrednost spekulacijama o sabotaži s obzirom da su tri odvojena curenja nastala na dva različita cevovoda, prenosi Daily Mail.

- Curenje gasa na Severnom toku 1 i Severnom toku 2 na tri odvojene lokacije ne zvuči kao slučajnost. Tajming ovog dešavanja u svetlu početka zimske gasne sezone, 1. oktobra, kao i puštanja u rad potpuno novog Baltičkog cevovoda koji će isporučivati norveški gas u Poljsku, preorijentišući se sa ruskih linija - sve to pojačava napetost na tržištu, rekao je Tom Marzec-Manser, šef za gasnu analitiku gasa u kompaniji ICIS.

1 / 4 Foto: Printscreen

"Nije isključeno da je sabotaža?"

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je u jutrašnjem obraćanju javnosti problem sa gasovodom Severni tok. Rekao je da je istraga u toku i da "trenutno ne može da se isključi nijedna opcija" u vezi sa štetom.

- Očigledno je da postoji neka vrsta uništenja cevovoda, i šta je to izazvalo? Pre nego što budu objavljeni rezultati istrage, ne možemo isključiti nijednu opciju, rekao je on na pitanje da li iza incidenta stoji sabotaža, prenosi Tanjug.

Neizvesna popravka

Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže Severni tok, saopštila je da je sistem ovog gasovoda koji ide od Rusije po dnu Baltičkog mora do Evrope, pretrpeo oštećenja "bez presedana" i da je nemoguće proceniti kada će biti popravljen.

Gasprom, koji poseduje većinski udeo u kompaniji Nord Stream AG odbio je da komentariše.

Gde curi?

Jedno od curenja je locirano severoistočno od danskog ostrva Bornholm.

- Postoje dva curenja na Severnom toku 1, jedno u švedskoj ekonomskoj zoni i jedno u danskoj ekonomskoj zoni. Oni su veoma blizu jedno drugom", rekao je portparol švedskih pomorskih vlasti za Rojters.

Curenje je locirano severoistočno od danskog ostrva Bornholm, rekao je portparol, uz napomenu da se uzrok incidenta još utvrđuje.

Danske vlasti upozorile su u ponedeljak brodove da izbegavaju vode oko ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u radijusu od pet nautičkih milja, zbog curenja gasa.

Cene gasa na berzama rastu

Dan nakon što je cena za hiljadu kubika gasa na evropskim berzama pala na oko 1.700 dolara, vest o oštećenjima na gasovodu izazvala je zabrinutost širom Evrope, da se protok "plavog energenta" neće brzo obnoviti, i koja je pogurala cene gasa na gore.

Cena gasa za isporuku u oktobru (fjučers ugovori) na holandskoj berzi porasla je čak 11 evra na 184,50 evra po megavat satu (MWh).Cena novembarski fjučersa je skočila za 13,85 evra na 203,10 evra po MWh. Cena novembarskih fjučersa gasa u Holandiji skočila je za 13,85 evra na 203,10 evra po MWh, dok je britanska cena gasa za novembrsku isporuku porasla za 24 penija na 4,08 funti po britanskoj termalnoj jedinic (BTU), piše Rojters.

Gasovod ne radi od kraja avgusta

Severni tok 1 ne isporučuje gas Evropi od kraja avgusta nakon što je Moskva objavila da će gasovod biti zatvoren na tri dana zbog održavanja. Gasovod nije više otvaran nakon što je grupa G7 dogovorila ograničenje cena ruske nafte.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.