NE PITAJU ŠTA KOŠTA: Rusi beže od mobilizacije i zatvaranja granica! Letovi prepuni, red na granici kilometarski...
Ilustracija, Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/THE INSIDER

užas u rusiji

NE PITAJU ŠTA KOŠTA: Rusi beže od mobilizacije i zatvaranja granica! Letovi prepuni, red na granici kilometarski...

"Potražnja je porasla 50 puta", rekao je Eduard Simonov, direktor kompanije

Objavljeno:

Vladimir Putin je naredio prvu mobilizaciju od Drugog svetskog rata, a bogati Rusi traže izlaz iz zemlje nakon izveštaja da vlasti planiraju da zatvore granice za muškarce uzrasta za mobilizaciju.

Navodi se da putnici uglavnom idu u Jermeniju, Tursku i Azerbejdžan, koji Rusima dozvoljavaju ulazak bez viza. Oni plaćaju između 22.000 i 28.000 evra za mesto u privatnom avionu, dok se cena iznajmljivanja aviona sa osam sedišta kreće od 90.000 do 157.000 evra, što je višestruko skuplje od uobičajene karte.

- Situacija je apsolutno luda u ovom trenutku. Imali smo 50 zahteva dnevno. Sada je oko 5.000 - rekao je Jevgenij Bikov, direktor mlazne kompanije "Your Charter".

Odluka Кremlja da objavi delimičnu mobilizaciju dovela je do žurbe među vojno sposobnim muškarcima da napuste zemlju, što je izazvalo novi, verovatno do sada neviđeni odliv mozgova. Na ruskim graničnim prelazima stvorile su se kilometarske gužve, dok je većina komercijalnih avionskih karata u jednom pravcu rasprodata za naredne dane.

Bikov je rekao da je njegova firma počela da iznajmljuje veće komercijalne avione u nastojanju da zadovolji potražnju i snizi cene.

- Ali jednostavno ne možemo da nađemo dovoljno mesta za sve - rekao je on, dodajući da je najjeftinije mesto u čarterskom komercijalnom avionu za Jerevan koštalo oko 200.000 rubalja (3.000 funti).

"FlajtVaj", koji nudi letove privatnih aviona, saopštio je da primećuje ogroman porast zahteva za jednosmerne letove za Jermeniju, Tursku, Кazahstan i Dubai.

- Potražnja je porasla 50 puta - rekao je Eduard Simonov, direktor kompanije.

On je rekao da je dostupnost mlaznjaka za iznajmljivanje ozbiljno ograničena nakon što su EU i Velika Britanija uvele sankcije Rusiji ubrzo nakon početka sukoba koji je zabranio lizing ili osiguranje aviona za upotrebu u Rusiji.

- Sve evropske kompanije za privatne avione napustile su tržište. Sada je potražnja veća nego ponuda, a cene su visoke u odnosu na pre šest meseci - rekao je Simonov.

Takođe, neke kompanije iznajmljuju avione da njima izvedu iz zemlje svoje muško osoblje. Prema ruskom poslovnom listu Кomersant, jedna kompanija za dizajn video igara u Moskvi iznajmila je ceo let kako bi izvela zaposlene iz zemlje.

- Dobijamo potpuno novu bazu klijenata, kompanije kao i ljude koji nikada ranije nisu leteli privatno. Mnogo je onih kojima je ostalo nešto viška novca i žele da pobegnu - rekao je Simonov.

U Rusiji postoji strah da Кremlj ove nedelje planira da zatvori svoje granice.

Nezavisne grupe za ljudska prava saopštile su da od nedelje graničari na jedinom operativnom prelazu Rusije sa Gruzijom sprečavaju neke ljude da izađu, pozivajući se na zakon o mobilizaciji.

Upitan o mogućnosti zatvaranja granica u razgovoru sa novinarima u ponedeljak, portparol Кremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Ne znam ništa o ovome. U ovom trenutku nije doneta nikakva odluka o ovome".

Rusija je ove godine već izgubila 15 odsto svojih milionera, prema jednoj studiji, jer se njeni najbogatiji građani sele u inostranstvo. Mobilizacija će verovatno produbiti ovaj odliv, potencijalno pogoršavajući štetu nanetu ruskoj ekonomiji.

- Većina naših mlađih muških klijenata otišla je kada je Putin najavio mobilizaciju prošle nedelje. Nekada sam zvao skupe restorane i barove da im rezervišem mesto. Sada samo skrolujem kroz agregatore letova da bih dobio poslednje sedište u avionu za Jerevan - rekao je jedan od zaposlenih u luksuznoj kompaniji za usluge konsijerža u Moskvi.

Egzodus ruskih bogatih i moćnih mogao bi da podstakne još veći gnev u siromašnijim delovima zemlje za koje se čini da su nesrazmerno pogođeni regrutacijom. Nedavna šala u kojoj je nasamaren Peskovljev sin pokazala je uverenje da visoki ruski zvaničnici i njihova deca neće biti pozvani da se bore u Ukrajini.

U pozivu koji su organizovala dvojica aktivista povezanih sa zatvorenim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim, Nikolaj Peskov se čuje kako kaže da se "očigledno neće" prijaviti u vojsku kada bude zatraženo da se javi vojnom komesarijatu sledećeg dana u 10 sati.

- Morate shvatiti da nije u redu da budem tamo. Ja to rešavam na drugom nivou - čuje se Nikolaj Peskov.

"Gardijan" je video dokaze da je sin jednog istaknutog člana Dume, zvaničnika koji često daje antizapadne i patriotske izjave, napustio zemlju u subotu letom za Istanbul. Prema tekstualnim porukama koje je pregledao "Gardijan", poslanik Dume je otpratio svog sina do aerodroma u Moskvi kako bi se uverio da će biti pušten iz zemlje.

Gde sve Rusi mogu da odu?

Pošto je dobijanje evropskih viza neizvesno, postoji svega još nekoliko zemalja u koje Rusi mogu da odu bez papira, kopnenim putem ili direktnim letovima, kao što su Jermenija, Belorusija, Gruzija, Mongolija, Kazahstan, Finska, Turska i Srbija.

Rusima je omogućen i ulazak u Dubai, koji Rusi uglavnom koriste za tranzit, pa pokušavaju da odatle stignu do izabrane destinacije.

Prema “Gardijanu”, Rusi mogu da odu kopnenim putem do Finske, Gruzije i Mongolije, a letovima do Orenburga u Kazahstanu, Biškeka u Kirgistanu, Taškenta u Uzbekistanu, Istanbula i Antalije u Turskoj, Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jerevana u Jermeniji.

Srbija i Turska su Rusima poslednjih meseci omiljene, ali i najlakše dostupne destinacije. Za razliku od Dubaija i nekih drugih destinacija, Rusi Beograd i Istanbul ne vide kao tačku presedanja, već tu uglavnom pokušavaju da nastave život. Još u februaru je zabeležen talas ruskih putnika u Beogradu i Istanbulu, dok su mediji unazad pisali da Rusi na tim destinacijama otvaraju biznise i kupuju stanove.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.