UKRAJINA DOBILA ORUŽJE KOJE SE KORISTI ZA ZAŠTITU BELE KUĆE: Evo šta sve može NASAMS
Foto: Facebook

saopšteno

UKRAJINA DOBILA ORUŽJE KOJE SE KORISTI ZA ZAŠTITU BELE KUĆE: Evo šta sve može NASAMS

Zelenski je u intervju za CBS naveo da broj PVO sistema koji su dobili nije dovoljan kako bi se odbranili civilni infrastrukturni objekti

Objavljeno:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Kijev od Sjedinjenih Američkih Država dobio dva protivvazdušna sistema NASAMS.

.

To je bilo prvo priznanje da je Ukrajina dobila Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS), koji je Kijev dugo tražio i čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog meseca, preneo je Rojters.

- Apsolutno su nam potrebne Sjedinjene Države da pokažu liderstvo i daju Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane. Posebno želim da se zahvalim predsedniku Bajdenu“ - rekao je Zelenski.

Zelenski je u intervju za CBS naveo da broj PVO sistema koji su dobili nije dovoljan kako bi se odbranili civilni infrastrukturni objekti.

- Verujte mi, to nije ni približno dovoljno da pokrije civilnu infrastrukturu, škole, bolnice, univerzitete… - istakao je ukrajinski predsednik.

Kakav je to sistem?

3M22 Cirkon, Raketa
foto: Profimedia

Isti sistem se koristi za zaštitu vazdušnog prostora oko Bele kuće i američkoga Kapitola u Vašingtonu.

Sistem protivraketne odbrane NASAMS zajednički su razvile kompanije Norsk Forsvarteknologiea (danas Kongsberg Difens & Aerospejs) i Hughes (danas Rejton) kako bi Norveška vojska dobila jeftin, mobilni i efikasan sistem. Za osnovu je uzeta vođena raketa AIM-120 AMRAAM jer ima aktivni radarski sistem navođenja, što je u velikoj meri pojednostavilo ceo sistem, prenosi Index.

Nadzor vazdušnog prostora dodeljen je već dokazanom radaru AN/MPK-64 Sentinel, dok je za praćenje otkrivenih ciljeva korišćen radarsko-elektrooptički sistem TPK-36A. Komandni centar nadgleda radare i tri ili više hek lansera.

Tokom demonstracije mogućnosti NASAMS-a u Norveškoj 2001. godine, norveški domaćini su tvrdili da sistem može da obori sve, od (ruskih) strateških bombardera do bombi navođenih laserom. Jedino što nisu hteli da kažu je tačan domet, samo su naveli da je nekoliko puta manji u odnosu na domet kada se ista raketa lansira iz aviona.

Opseg varira

Takođe, opseg varira u zavisnosti od toga koja se verzija AMRAAM-a koristi. Raketa AIM-120C-5, čiji je domet kada se lansira iz aviona oko 105 km, ima domet od 35 km kada se koristi iz NASAMS-a.

Najveći domet postiže raketa AIM-120D (njegov domet od aviona je više od 160 km) – oko 50 km. Ali pošto ni američko vazduhoplovstvo nema mnogo raketa AIM-120D, malo je verovatno da će ih Ukrajinci dobiti.

Najverovatnije će dobiti stariji AIM-120A/B, čiji je domet kada se koristi iz NASAMS sistema 20 kilometara za A i 25 km za B verziju. Međutim, čak i sa tako ograničenim dometom, oni mogu uspešno da obaraju ruske krstareće rakete.

.

Rakete AMRAAM-ER se takođe mogu lansirati iz NASAMS-a. Na zvaničnom sajtu "Raitheon Missiles & Defense" navodi se da je razvoj te rakete završen 2021. godine i da se isporuka prvih serijskih primeraka očekuje 2022. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.