ITALIJA DOBIJA PRVU PREMIJERKU I NAJDESNIJU VLADU U ISTORIJI? Evo od čega zavisi
Đorđa Meloni, Foto: EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA

čekaju rezultate

ITALIJA DOBIJA PRVU PREMIJERKU I NAJDESNIJU VLADU U ISTORIJI? Evo od čega zavisi

Italijani danas glasaju na izborima nakon kojih se očekuje uspostavljanje najdesnije vlade u zemlji od Drugog svetskog rata na čelu s Đorđom Meloni, koja bi trebalo da postane prva italijanska premijerka u istoriji.

Objavljeno: 21:48h

Prema predizbornim anketama objavljenima pre dve nedelje, pobeda desničarskog saveza predvođenog Meloninom strankom Braća Italije čini se vrlo izvesnom. Ipak, pošto je u poslednje dve nedelje na snazi bila zabrana objavljivanja anketa, iznenađenja ipak nisu nemoguća.

Birališta su otvorena u 7 ujutro po lokalnom vremenu, a glasanje će trajati do 23 sata, kad bi trebalo da budeu objavljene izlazne ankete.

Međutim, složeni proračuni koje zahteva hibridni proporcionalno-većinski izborni sistem znače da može proći mnogo sati pre nego što se sazna sastav novog smanjenog parlamenta.

Đorđa Meloni
foto: Printscreen

Delovi Italije imali su jaku kišu u nedelju, a regija Kampanija oko južnog grada Napulja posebno je teško pogođena. Čini se da je to odbilo neke glasače, s odzivom na nacionalnom nivuo od samo oko 51 odsto četiri sata pre zatvaranja birališta, u poređenju s više od 58 odsto u istoj fazi 2018.

- Živela demokratija - rekao je Mateo Salvini, čelnik stranke Liga, jednog od glavnih saveznika Meloni, dok je glasao u Milanu u nedelju ujutro.

Meloni bi bila očigledni kandidat za premijera kao čelnik saveza koji takođe uključuje stranku Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Berluskoni (85) je takođe glasao u Milanu, noseći jedno od svojih tipičnih odela na dvostruko kopčanje. Očekuje se da će Meloni da glasa u svom rodnom gradu Rimu tokom večeri.

Ipak, čak i u slučaju velike pobede, sledeća vlada verovatno neće preuzeti dužnost pre kraja oktobra, a novi se parlament sastaje tek 13. oktobra.

Pobeda bi značila značajan uspon za Meloni, čija je stranka osvojila samo četiri odsto glasova na poslednjim nacionalnim izborima 2018. Meloni (45) umanjuje postfašističke korene svoje stranke i prikazuje je kao konzervativan skup.

Đorđa Meloni
foto: EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA

Obećala je da će podržavati zapadnu politiku prema Ukrajini i da neće preuzimati nepotrebne rizike s ekonomijom koje je teško pogođeno rastućim cenama.

Godine 1992. Meloni se sa nepunih 15 godina pridružila sada nepostojećem nacionalističkom Socijalnom italijanskom pokretu i, nakon godina strastvenog aktivizma, sebi je otvorila prostor u italijanskoj političkoj areni. Godine 2013. Braća Italije, indirektni naslednik MSI, osnovana je kao stranka, a Meloni se brzo popela kroz njene redove i postala njen predsednik, jačajući partiju u najveću silu desničarskog bloka.

Prvi jesenji nacionalni izbori u Italiji u više od jednog veka bili su podstaknuti unutarstranačkim sukobima koji su srušili široku vladu nacionalnog jedinstva premijera Marija Dragija.

Italija ima istoriju političke nestabilnosti, a sledeći premijer vodiće 68. vladu zemlje od 1946. i suočiće se s nizom izazova, posebno sa rastućim troškovima energije.

Ishod glasanja s nervozom će se pratiti i u evropskim prestonicama i na finansijskim tržištima. Čelnici Evropske unije, koji žele da očuvaju jedinstvo nakon ruske invazije na Ukrajinu, zabrinuti su da će Italija ubuduće biti nepredvidljiviji partner nego pod Dragijem, bivšim čelnikom Evropske centralne banke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.