RUSKINJI ZBOG INSTAGRAMA PRETI 6 GODINA ROBIJE: Policajci joj došli u KUĆU zbog NEVEROVATNOG razloga!
Veronika Loginova, Foto: Printscreen/youtube/Veronika Loginova

loginovoj preti kazna?

RUSKINJI ZBOG INSTAGRAMA PRETI 6 GODINA ROBIJE: Policajci joj došli u KUĆU zbog NEVEROVATNOG razloga!

Influenserkin pravni tim se obratio tužilaštvu sa zahtevom da detaljnije razjasni svoj stav

Objavljeno:

Ruska influenserka tvrdi da joj preti kazna od šest godina zatvora zbog korišćenja Instagrama.

Manekenka Veronika Loginova (18) rekla je da je bila u Parizu kada joj je majka telefonirala iz Rusije. Rekla je da su im u kuću došli policajci i da su tražili Veroniku.

Oni su joj predali izjavu ruskog tužioca, koji je optužuje da je "izvršila radnje za privlačenje korisnika društvenih mreža Fejsbuk i Instagram".

U saopštenju tužioca se dodaje da se postovanje na društvenim mrežama "može smatrati oblikom učešća u aktivnostima ekstremističke organizacije".

Veronika Loginova
foto: Printscreen/youtube/Veronika Loginova

U martu, Rusija je zabranila Fejsbuk i Instagram i označila njihovu matičnu kompaniju Meta "ekstremističkom" kao odgovor na platforme društvenih medija koje dozvoljavaju ukrajinske postove koji pozivaju na nasilje protiv Vladimira Putina.

Loginova, koja ima 555.000 pratilaca na Instagramu, insistirala je da se njene platforme društvenih medija koriste samo za deljenje ličnih sadržaja o modi, lepoti i dobrobiti.

Prvi ovakav slučaj u zemlji

U postu na Instagramu sa fotografijama izjave tužioca i selfijem 18-godišnjakinje koja izgleda uznemireno, Loginova je napisala: "Sada me čeka zatvorska kazna do 6 godina zbog održavanja Instagrama. Dobro jutro, probudili ste se u Rusiji. I nije uobičajeno da se o tome priča, ali hoću".

- Dana 17. avgusta sam u Parizu, dobijam poziv moje majke drhtavim glasom mi kaže: "Policija je došla u našu kuću i traži te". U međuvremenu, moj 14-godišnji brat pokušava da shvati šta se uopšte dešava i zašto su dva odrasla muškarca u hodniku koji prave zapisnik. Zapisnik u kojem se, kako se kasnije ispostavilo, suočavam sa 6-godišnjim kaznom zbog korišćenja Instagrama. I rečima da se "previše ističem".

- Da li ste ozbiljni? Ja? 18-godišnja devojka modni bloger? Preduzetnik, kreator brenda odeće koji plaća porez svojoj zemlji? Osoba koja objavljuje o podršci mentalnom zdravlju i nikada se nije dotakla političkih tema na svom blogu?

- Aha. Upravo tako. Živite, pravite lepe fotografije, gradite posao, pomažete ljudima, ne dirate nikoga. Ali vi živite u Rusiji, a među milion blogera oni dolaze kod vas. Šta ću uraditi? Da li da napustim Instagram? Da pobegnem iz Rusije? Podnošenje tužbe? Da shvatimo i rasvetlimo ovu priču ovde. Srećom, imam podršku u vidu ljudi koji razumeju - rekla je Veronika.

Kako se navodi na sajtu NVO i pravne prakse Roskomsvoboda, ovo je prvi poznati slučaj progona ruskog državljanina zbog jednostavnog korišćenja Instagrama.

Influenserkin pravni tim se obratio tužilaštvu sa zahtevom da detaljnije razjasni svoj stav.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.