BUKTE EKOLOŠKI PROTESTI U SVETU: Neumorna borba protiv klimatskih promena!
Ilustracija, Foto: Kurir / Stefan Stojanović

strah

BUKTE EKOLOŠKI PROTESTI U SVETU: Neumorna borba protiv klimatskih promena!

U Džakarti u Indoneziji policija je okružila demonstrante koji su hodali i skandirali uz ritam bubnjeva

Objavljeno:

Ekološki aktivisti demonstrirali su danas u više svetskih gradova da ukažu na strahovanja oko efekata globalnog zagrevanja i traže više pomoći za siromašne zemlje pogodjene klimatskim promenama.

Pokret "Petak za budućnost" koji je pokrenula švedska aktivistkinja Greta Tunberg pozvao je preko društvenih mreža na koordinisanu akciju i okupljanja od Berlina do Nju Delhija, poslednjeg dana zasedanja 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, pod haštagom "PeopleNotProfit".

U Berlinu organizatori su rekli da je oko 36.000 ljudi prošetalo centrom grada, dok su lokalne vlasti procenile da ih je bilo 22.000.

1 / 4 Foto: Profimedia

Demonstranti su mahali transparentima sa rečima kao što je "Vaša politika nas ubija" i "Nema planete B".

U Džakarti u Indoneziji policija je okružila demonstrante koji su hodali i skandirali uz ritam bubnjeva.

Demonstracije su takodje organizovane u Nju Delhiju, učesnici su mahali šarenim plakatama, a na jednoj je pisalo "Dobrodošli u najzagadjeniji glavni grad".

U Francuskoj aktivisti su na kratko blokirali ulaz u prostorije francuske grupe Total Enerdžis u Lionu. Drugi su se takodje okupili u Renu, Strazburu, Grenoblu, Marseju, Monpeljeu i Parizu.

"Danas hoćemo da kažemo da posle leta klimatskih katastrofa, suša, restrikcija vode i vrućine ne možemo se vratiti u školu kao da se ništa ne dešava", rekao je portparol pokreta Petak za budućnost u Francuskoj Pablo Flije.

Greta Tunberg koja je počela školski štrajk za klimu pred švedskim parlamentom 2018. godine postala je jedna od najčuvenijih aktivista u svetu borbe protiv klimatskih promena.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.