OSETIO JE BOL U VRATU DOK JE GLEDAO TV: Kada je došao kod lekara, ostali su sleđeni u mestu, NEŠTO JE ŠTO SVI RADE
Foto: Profimedia

BAŠ SVAŠTA

OSETIO JE BOL U VRATU DOK JE GLEDAO TV: Kada je došao kod lekara, ostali su sleđeni u mestu, NEŠTO JE ŠTO SVI RADE

U roku od 20 minuta nije mogao da pomeri nijedan deo tela

Objavljeno:

Daren Roberts je mislio da je uklještio nerv, a sada je nepokretan od od vrata nadole i potrebna mu je 24-časovna nega. Kako je u svojoj ispovesti za britanske medije ispričao, za sve je kriva jedna iznenadna i misteriozna povreda kičme koja bi svakom mogla da se desi...

Daren Roberts, veliki ljubitelj golfa, u julu 2019. ležao je u krevetu i gledao TV u svojoj porodičnoj kući kada je iznenada osetio oštar bol u vratu i ramenu, praćen strašnim probadanjem, kao da mu neko zabija igle u ruke. Daren, koji sada ima 39 godina, pretpostavio je da je uklještio nerv, pa je odlučio da se okupa u nadi da će ublažiti bol, ali su mu ubrzo prsti, noge, kukovi, ruke i torzo potpuno utrnuli.

U roku od 20 minuta nije mogao da pomeri nijedan deo tela od glave nadole. Dok je lećao u kadi nepokretan, njegovi roditelji su pozvali hitnu pomoć.

- Moji roditelji su pozvali hitnu pomoć, a kada su stigli morali su da me izvuku iz kupatila jer sam bio mrtav od vrata nadole.

Hitna pomoć ga je odvela u bolnicu gde mu je urađena magnetna rezonanca, a potom je stavljen u indukovanu komu na intenzivnoj nezi. Njegovo stanje se dodatno pogoršalo, pojavila se veoma agresivna upala pluća, a Daren nije dobro reagovao na lekove.

- Mojoj porodici je rečeno da se pripremi za najgore - priča Daren i otkriva da je ubrzo počeo da reaguje na lečenje, pa su ga nakon četiri nedelje probudili iz kome. U tom trenutku počeo je da shvata da je oštećenje kičmene moždine bilo nepovratno.

- Znao sam da moj život više nikada neće biti isti. Nisam znao šta da mislim jer sam navikao da budem veoma nezavisan. Bi je to ogroman šok za mene, sada sam morao da tražćim pomoć za svaku sitnicu, kao što je gutljaj vode.

- Pošto lekari nisu znali šta je izazvalo moje stanje, nisu mi mogli da mi kažu da li ću se oporaviti. - priča on.

Daren je prebačen u drugu bolnicu u Kardifu gde se o njemu brine medicinsko osoblje. Iako je povratio neku minimalnu funkciju ruku, smatra se tetraplegičarom, što znači da mu je potrebna pomoć u skoro svim aspektima njegovog života.

- Ne mogu da jedem niti da pijem bez pomoći. Takođe sam potpuno inkontinentan. Imam suprapubični kateter koji upravljaju mojom bešikom i crevnom pokretljivošću svakodnevno. - rekao je on.

Kada je saznao da će njegovo stanje biti trajno, Daren je priznao da je pao u depresiju, mada se trudio da se sakrije od drugih. Najteže mu pada što ne može da koristi ruke.

- Osećam se kao da sam svima samo teret što samo uvećava osećaj depresije i anksioznosti", kaže Daren i dodaje da mu je najveća podrška u ovim strašnim trenucima porodica koja je sve žrtvovala kako bi on imao što udobniji život.

Ni danas, tri godine kasnije, lekari nisu otkrili šta je uzrokovalo ovo Darenovo stanje.

(Espreso/Srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.