EVROPSKA UNIJA UPUTILA POZIV 44 DRŽAVE, MEĐU NJIMA I SRBIJA: Evo o čemu se tačno radi
Ilustracija, Foto: Profimedia

EU

EVROPSKA UNIJA UPUTILA POZIV 44 DRŽAVE, MEĐU NJIMA I SRBIJA: Evo o čemu se tačno radi

Novi format za razgovor uspostavlja se na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je u maju, govoreći u Strazburu, predložio novi format za političku saradnju

Objavljeno:

Evropska unija pozvala je šefove 44 države i vlade da 6. oktobra prisustvuju u Pragu Samitu povodom osnivanja evropske političke zajednice.

Na skup su, pored 27 zemalja članica, pozvani predstavnici država kandidata - Crne Gore, Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Ukrajine i Moldavije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, ali takdoje i Turske i Velike Britanije, saopštio je neimenovani predstavnik EU, prenose austrijski mediji.

Takođe pozvane su i sukobljene kavkaske republike Jermenija i Azerbejdžan.

Cilj nove političke zajednice je da se stvori mogućnost za razmatranje pitanja od zajedničkog interesa kroz jačanje bezbednosti, stabilnosti i blagostanja u Evropi.

Novi format za razgovor uspostavlja se na inicijativu predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je u maju, govoreći u Strazburu, predložio novi format za političku saradnju.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Makron je tada istakao da bi u tom formatu trebalo da učestvuju sve demokratske zemlje koje zastupaju iste vrednosti.

Na skup u Prag učesnicima su poziv uputili predsednik Saveta EU Šarl Mišel, kao i Češka, koja do kraja godine predsedava Uniji.

Bonus video:

02:18

MOBILIZACIJA NEĆE BRZO POKAZATI REZULTATE! Stručnjaci: Intezitet rata u Ukrajini OGROMAN, vojnici se PREPUŠTAJU SMRTI OD MUKE?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.