OPET PROBLEMI NA RELACIJI IZRAEL - IRAN: Pozvali su UN da UOPTREBE SILU U OVOM SLUČAJU
Ilustracija, Foto: Profimedia

VARNICE

OPET PROBLEMI NA RELACIJI IZRAEL - IRAN: Pozvali su UN da UOPTREBE SILU U OVOM SLUČAJU

Poslednjih desetak dana razni zvaničnici su nagovestili da je moguće da se sporazum ne obnovi pre najranije sredine novembra

Objavljeno:

Izraelski premijer Jair Lapid danas je u obraćanju u Generalnoj skupštini UN pozvao medunarodnu zajednicu "da upotrebi silu" ako Iran razvije nuklearno oružje i ponovio svoju podršku stvaranje "mirne" palestinske države.

Izrael poslednjih meseci vodi intenzivnu diplomatsku ofanzivu da pokuša da ubedi SAD i glavne evropske sile (Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku) da ne obnove sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine iz koga je bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao SAD.

Poslednjih desetak dana razni zvaničnici su nagovestili da je moguće da se sporazum ne obnovi pre najranije sredine novembra, a Lapid pokušava da iskoristi to vreme da nagovori Zapad da nametne tvrdji pristup u pregovorima.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Jedini način da se spreči Iran da ima nuklearno oružje je da se na sto stavi verodostojna vojna pretnja. I samo tada će biti moguće da se ispregovara duži i solidiniji sporazum sa njima", rekao je Lapid u UN. "Treba da bude jasno Iranu da ako nastavi dalje sa svojim nuklearnim programom, svet neće reagovati rečima nego će upotrebiti silu", rekao je Lapid.

Izrael koji smatra Iran svojim glavnim neprijateljem, takodje zamera Teheranu da finansira libanski Hezbolah i palestinski Hamas, dva oružana pokreta bazirana na granici sa Izraelom.

Uprkos "preprekama" sporazum sa Palestincima zasnovan na dve države za dva naroda je dobro uraditi da bi se ostvarila izraelska bezbednost i ekonomija i dala budućnost našoj deci, rekao je Lapid, koji je u jeku kampanje za parlamentarne izbore 1. novembra. "I danas i dalje velika većina Izraelaca podržava tu viziju rešenja sa dve države i ja sam jedan od njih", rekao je on i dodao da imaju jedan uslov a to je da buduća palestniska država bude u miru.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.