RUSI MASOVNO BEŽE, OPŠTI KOLAPS NA GRANICI: EU zemlje im ZABRANILE ulaz, ovo im je JEDINI SPAS! (VIDEO)
Granica, Foto: Printscreen/Twitter/@nexta_tv

BEŽE

RUSI MASOVNO BEŽE, OPŠTI KOLAPS NA GRANICI: EU zemlje im ZABRANILE ulaz, ovo im je JEDINI SPAS! (VIDEO)

Istovremeno, iz sata u sat raste broj Rusa koji pokušavaju da uđu u Finsku.

Objavljeno: 08:57h

Nakon najavljene mobilizacije, veliki broj Rusa napušta Rusiju, ali pojedine zemlje ne žele da ih prime.

Nakon što je Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilaziciju, Rusi su počeli masovno da odlaze iz zemlje, avionske karte su rasprodane, a cene letova u jednom smeru dostižu i više hiljada evra. Na rusko-gruzijskom graničnom prelazu Verhnjij Lars stvorila se nepregledna kolona. Gruzijske granice su i dalje otvorene, ali je, kako javljaju mediji, nekim vojno sposobnim muškarcima zabranjen je ulazak u tu zemlju..

Istovremeno, iz sata u sat raste broj Rusa koji pokušavaju da uđu u Finsku. To je jedina granica koja je još uvek otvorena za ruske civile sa šengenskim vizama, koji pokušavaju da pobegnu iz zemlje nakon što je Putin najavio da će poslati 300.000 novih vojnika u Ukrajinu.

Inače, pribaltičke članice Evropske unije, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se graniče sa Rusijom, već su najavile da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji beži od mobilizacije u Rusiji.

"Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji“, rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalum. Letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs naveo je bezbednosnu zabrinutost zbog pomenute situacije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopštilo je da će svaki slučaj azila biti posebno razmatran.

Te tri baltičke zemlje i Poljska počele su da odbijaju ruske državljane sa svojih granica u ponedeljak u ponoć, rekavši da ne bi trebalo da putuju dok je njihova zemlja u ratu sa Ukrajinom. Zabrana isključuje ruske disidente koji traže utočište u EU, zajedno sa vozačima kamiona, izbeglicama i stalnim stanovnicima zemalja EU, kao i onima koji posećuju članove bliskih porodica.

O masovnom egzodusu Rusa piše i FlightRadar, poznati sajt koji se bavi praćenjem letova. Oni su objavili kratak video snimak na kome se vidi vazdušni saobraćaj iz Moskve i Sankt Peterburga snimljen jutros. Na snimku se vidi da je saobraćaj pojačan, a većina letova je završila u Turskoj.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.