ERDOGAN OTKRIO PUTINOVE ŽELJE? Turski lider ubeđen u OVO, jedna stvar je posebno PROBLEMATIČNA!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

SUKOB U UKRAJINI

ERDOGAN OTKRIO PUTINOVE ŽELJE? Turski lider ubeđen u OVO, jedna stvar je posebno PROBLEMATIČNA!

Erdogan smatra i da mirovnim rešenjem ne treba da bude dozvoljeno Rusiji da zadrži deo teritorija koje je zauzela u ratnom sukobu sa Ukrajinom

Objavljeno:

Sve što želimo je da se sukob u Ukrajini, u kome ima mnogo žrtava i u kome ne može da ima pobednika, završi mirom, a ruski stav "da želi da okonča sve što pre" je veoma važan, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan, koji je doputovao u Njujork na Generalnu skupštinu UN, rekao je za američku televizijsku mrežu PBS da se u Uzbekistanu nedavno sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je sa njim vodio veoma opsežne razgovore.

- I on mi je zapravo pokazao da je voljan da ovo okonča što je pre moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan - izjavio je turski predsednik.

Između Kijeva i Moskve

Prema Erdoganu, Turska vodi uravnoteženu politiku između Kijeva i Moskve, otkako je Rusija započela vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru, i podržava da se saslušaju obe strane. On je saopštio i da postoji dogovor između zaraćenih strana razmeni 200 zarobljenika, i po njemu, time će biti napravljen značajan korak napred.

Erdogan smatra i da mirovnim rešenjem ne treba da bude dozvoljeno Rusiji da zadrži deo teritorija koje je zauzela u ratnom sukobu sa Ukrajinom.

Turski predsednik je za PBS govorio i o blokiranju prijema Švedske i Finske u NATO koje je Ankara obrazložila "podrškom kurdskim teroristima" u ove dve zemlje i rekao da su se u Švedskoj "teroristi infiltrirali sve do njihovih parlamenata".

1 / 7 Foto: Profimedia

"Teroristi u Stokholmu stalno demonstriraju"

- U Stokholmu vidimo da teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, postera vođa terorističkih organizacija ima na pretek. Oni demonstriraju. Uzvikuju parole. I napadaju nevine potomke turskih državljana u Stokholmu. Našim švedskim sagovornicima dali smo sve dokaze koje se odnose na ovaj razvoj događaja - izjavio je Erdogan.

On je naglasio i da "Finska, s druge strane, nije kao Švedska" kao i da je u toj zemlji situacija "malo smirenija" i da vlasti "imaju više kontrole nad razvojem događaja".

Prijem Švedske i Finske još nisu ratifikovale Slovačka, Mađarska, Portugalija i Turska, a za ulazak u NATO potrebna je saglasnost svih 30 članica Alijanse.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.