NENADOKNADIVA ŠTETA ZA ČOVEČANSTVO: Uništeno jedno od najstarijih očuvanih naselja na svetu, TUGA! (VIDEO)
Pakistan, Foto: Printscreen/Youtube/FRANCE 24 English

JEZIVO

NENADOKNADIVA ŠTETA ZA ČOVEČANSTVO: Uništeno jedno od najstarijih očuvanih naselja na svetu, TUGA! (VIDEO)

Moendžodaro (takođe nazvan Mohendžo-daro), mesto svetske baštine u dolini reke Ind 508 kilometara od Karačija, izgrađen je u bronzanom dobu, pre nekih 5.000 godina.

Objavljeno:

Jedno od najstarijih očuvanih ljudskih naselja na svetu značajno je oštećeno u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Pakistan.

Moendžodaro (takođe nazvan Mohendžo-daro), mesto svetske baštine u dolini reke Ind 508 kilometara od Karačija, izgrađen je u bronzanom dobu, pre nekih 5.000 godina.

"Nažalost, svedoci smo masovnog uništenja na tom mestu“, navodi se u pismu Odeljenja za kulturu, turizam i antikvitete države Sing koje je poslato Unesku i koje su potpisali kustos Ihsan Ali Abasi i arhitekta Naved Ahmed Sangah.

U pismu se dodaje da se ova lokacija koristila kao privremeni smeštaj za okolne stanovnike čije su kuće poplavljene.

"Iz humanitarnih razloga dali smo im utočište u našim prostorijama, parking prostorima, radnjama (i) prizemlju muzeja“, navodi se u pismu.

Trenutno se procenjuje da je jedna trećina Pakistana pod vodom nakon monsunskih pljuskova u kombinaciji sa vodom iz glečera koji se otapa.

Većina Moendžodarovih struktura, koje su otkrivene 1920ih, nalazi se iznad zemlje i podložne su ekološkoj šteti. Uz pismo su priložene fotografije srušenih zidova od cigle i slojevi blata koji prekrivaju lokaciju.

U pismu se objašnjavaju neke od neposrednih radnji koje je tim na lokaciji preduzeo da bi ublažio štetu od poplava, kao što je dovođenje pumpi za vodu, popravka cigle i čišćenje odvoda. Ali jasno je da ove mere neće biti dovoljne.

Abasi i Sangah zatražili su 100 miliona pakistanskih rupija (45 miliona dolara) za pokrivanje troškova kompletne popravke.

Nažalost, konzervatori Moendžodara već neko vreme znaju da bi poplave mogle predstavljati ozbiljan rizik za lokaciju, piše CNN.

Na zvaničnoj listi UNESCO-a navodi se da je država Sing - koja je zvanično zadužena da održava lokalitet - već ranije označavala ovo pitanje i upozorila da bi "probijanje brane uzvodno prouzrokovalo katastrofalnu štetu“.

Značaj Mohendžo-dara kao istorijskog i arhitektonskog lokaliteta ne može se potceniti. Kada je 1980. uvršten u Uneskov registar, organizacija je napisala da Moendžodaro predstavlja "izuzetno svedočanstvo o civilizaciji Inda“, koja se sastoji od "najstarijeg planiranog grada na indijskom potkontinentu“.

Tokom svog vrhunca, grad je bio užurbana metropola. Postojale su pijace, javna kupatila, kanalizacija i budistička stupa, uglavnom izgrađena od opeke pečene na suncu.

U svom pismu, Abasi i Sangah izražavaju zabrinutost da bi Moendžodaro mogao biti dodat na listu ugroženih lokaliteta Uneska. Lokacije koje se trenutno nalaze na ovoj listi uključuju Nacionalni park Everglejds na Floridi, koji se suočava sa značajnim ekološkim izazovima, i grad Liverpul u Engleskoj, čiji se istorijski centar grada smatra ugroženim urbanizacijom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.