OPAKA OLUJA SE PRIBLIŽAVA ALJASCI: Moglo bi da bude NAJGORE NEVREME u poslednjih 5 decenija!
Aljaska, Foto: AP

NEVREME

OPAKA OLUJA SE PRIBLIŽAVA ALJASCI: Moglo bi da bude NAJGORE NEVREME u poslednjih 5 decenija!

Ostaci tajfuna Merbok, koji se sada kovitlaju iznad Beringovog mora, predviđa se da će doneti razorne nivoe poplava i štetnih naleta vetra od petka uveče do vikenda

Objavljeno:

Aljaska se sprema za ono što meteorolozi predviđaju da bi mogla da bude najgora oluja u proteklim decenijama, dok ostaci tajfuna donose uraganske vetrove i visoke talase koji se razbijaju o obale.

Ostaci tajfuna Merbok, koji se sada kovitlaju iznad Beringovog mora, predviđa se da će doneti razorne nivoe poplava i štetnih naleta vetra od petka uveče do vikenda.

Meteorolozi predviđaju da bi ova velika oluja mogla da izazove najgore poplave u poslednjih pet decenija i da se nabujale vode možda neće povući 10 do 14 sati u nekim oblastima, upozoravajući stanovnike da preduzmu "hitne mere" kako bi se zaštitili.

Žestoka oluja će takođe ubrzati eroziju obale koja je već dovela sela i starosedelačke zajednice u opasnost.

- Izgleda da će za severno Beringovo more ovo biti najdublja ili najjača oluja koju smo ikada videli u septembru - rekao je meteorolog Ed Plumb, dodajući da je bila na "savršenom putu da donese značajne ozbiljne obalne poplave u delovima zapadne Aljaske".

1 / 5 Foto: AP

Zvaničnici su pozvali stanovnike da pripreme sebe i svoje domove, jer bi pretnje od jakih vetrova i jakih kiša mogle da preplave kritičnu infrastrukturu i puteve.

Analitičari AccuWeathera su primetili da su "monstruozna mora" do četvrtka već porasla kao četvorospratnice, dodajući da se najgori uslovi očekuju od petka do subote uveče.

Pred poplava, očekuju se i udari vetra od 80 km/h i 120 km/h, i mogli bi da postanu i jači, do 160 km/h.

Ozbiljnost oluje nije jedina briga - važno je i vreme dolaska Merboka. Ovo rano u godini, region je bez jakog ledenog pokrivača, koji pomaže u zaštiti od jakih talasa izazvanih olujom.

Klimatska kriza je dodatno pojačala problem jer su toplije vode i više temperature ostavile manje morskog leda da priguše snagu okeana koji raste.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.