Za Putina su ekolozi, fotografi i organizacije za ljudska prava - špijuni!

Sad su laka meta

Za Putina su ekolozi, fotografi i organizacije za ljudska prava - špijuni!

Uspostavljanje ovakve liste omogućio je zakon iz 2012. kojim su strani agenti definisani kao organizacije koje se finansiraju iz inostranstva i imaju "političku delatnost"
Objavljeno:

Na listi organizacija koje su ruske vlasti okvalifikovale kao strane agente našlo se do sada stotinak organizacija, pre svega onih koje se bave ljudskim pravima, ali su iznenađenje na listi i ekološke organizacije i fotografi amateri. Na listi su između ostalog organizacija Memorijal koju je osnovao nobelovac Andrej Saharov i bavi se represijom pod Staljinovim režimom, kao i udruženje Perm 36 koje je vodilo muzej u bivšem logoru političkih zatvorenika blizu Perma u uralskoj oblasti.

Na spisku je i organizacija za borbu protiv korupcije Transparency International, udruženje za pomoć medijima Sreda, Komitet protiv torture, Fond za odbranu prava potrošača. Uspostavljanje ovakve liste omogućio je zakon iz 2012. kojim su strani agenti definisani kao organizacije koje se finansiraju iz inostranstva i imaju "političku delatnost", bez preciznije definicije tog pojma. Ali tu je i centar za informacije Jasavej Manzara koje se bavi autohtonim stanovništvom dalekog severa Rusije.
Ono što je bilo manje očekivano je da su na listi i klub fotografa Sobitje u Omsku i udruženje Prijatelji šume iz Sibira, za koje je navedeno da imaju "politički cilj" time što "utiču na javno mnjenje". Protivnici predsednika Rusije Vladimira Putina smatraju da je zakon deo mera za suzbijanje kritike i povećanje kontrole nad građanskim društvom. Sa druge strane, u službi ruskog Ministarstva pravde kažu da je reč o preventivnoj meri.
"Na ruskom inostrani novac znači špijun. Cilj vlasti je da diskredituju nevladine organizacije i uklone sve one koji brane pojedinca pred državom", ocenio je jedan od zvaničnika organizacije Memorijal Jan Račinski. (Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.