NEMA KRAJA PONIŽENJIMA? Na prijemu uoči SAHRANE kraljice među VIP zvanicama našla se i ONA, svi su u ŠOKU!
Sahrana, Foto: Profimedia

SAHRANA

NEMA KRAJA PONIŽENJIMA? Na prijemu uoči SAHRANE kraljice među VIP zvanicama našla se i ONA, svi su u ŠOKU!

Svetski lideri treba da stignu u London ovog vikenda i očekuje se da će odati poštu kraljici Elizabeti posetom Vestminster holu

Objavljeno:

Supruga ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pridružiće se svetskim liderima na sahrani kraljice Elizabete II.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska nalazi se na listi među 500 šefova država i zvanica pozvanih na službu i VIP prijem koji će dan ranije prirediti kralj Čarls, prenosi San.

Svetski lideri treba da stignu u London ovog vikenda i očekuje se da će odati poštu kraljici Elizabeti posetom Vestminster holu.

Dok ruski lider Vladimir Putin nije pozvan, Ukrajinu će predstavljati Olena Zelenska.

Olena Zelenska
foto: Printscreen/youtube/Guardian News

-Prisustvo Olene Zelenske je još jedan znak globalne podrške Ukrajini dok je Rusija izolovana. Britanija je jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine. Njeno prisustvo na sahrani je znak tog prijateljstva i međusobnog poštovanja, rekao je izvor.

Izvor je dodao da će se ona vratiti u Ukrajinu čim se ceremonija završi u ponedeljak.

Desetine članova stranih kraljevskih porodica, uključujući cara Naruhita i caricu Masako od Japana, kralja Felipea VI i kraljicu Leticiju od Španije i kralja Filipa i kraljicu Matildu od Belgije, biće među onima koji će doći na sahranu kraljice Elizabete.

Više od 30 svetskih lidera takođe će prisustvovati, uključujući predsednika SAD Džoa Bajdena i njegovu suprugu Džil, francuskog predsednika Emanuela Makrona, potpredsednika Kine Vang Kišana, premijerku Novog Zelanda Džasindu Ardern, kanadskog premijera Džastina Trudoa, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i predsednicu EK Ursule fon der Lajen.

Veče pre sahrane, kralj Čarls III i njegova supruga Kamila ugostiće VIP zvanice na prijemu u Bakingemskoj palati. To bi trebalo da bude najveće okupljanje svetskih lidera u modernoj istoriji i prva državna prilika u palati od posete predsednika SAD Donalda Trampa pre više od tri godine.

Princ Endru, princ Hari i njegova supruga Megan nisu pozvani.

Pravila oblačenja za događaj, u galeriji slika i državnim sobama palate, su salonska odela dok je kraljevska porodica u žalosti.

Kralj Čarls je juče razgovarao sa svetskim liderima i primao saučešće.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Takođe je zatražio da se sastane sa radnicima svih hitnih službi kako bi im se zahvalio što su pomogli da se organizuje sahrana.

Kraljica Elizabeta, najdugovečniji monarh Velike Britanije, umrla je 8. septembra u 96. godini u zamku Balmoral u Škotskoj.

Za novog kralja imenovan je njen sin Čarls. Elizabeta, koja je na tronu bila 70 godina, nedavno je proslavila platinasti jubilej svoje vladavine.

(Espreso/San)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.