OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA U IZJUMU? Hitno se oglasio Zelenski
ilustracija, Foto: Printscreen

STANJE U UKRAJINI

OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA U IZJUMU? Hitno se oglasio Zelenski

Da pruži podršku Kijevu u treći put od početka rata došla predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Objavljeno: 07:15h

Dvesta peti dan rata u Ukrajini. Zelenski tvrdi da je u Izjumu otkrivena masovna grobnica. Dok Kijev optužuje ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu u Krivom Rogu, u Lugansku tvrde da je ukrajinska vojska koristila raketni sistem HIMARS.

Predsednica Evropske komsije u ukrajinskoj prestonici obećava dodatnu pomoć. Zaharova: Isporukom raketa SAD postaju strana u sukobu. Prvi susret Vladimira Putina i Si Đinpinga od početka rata.

06:35

SAD stavile Kadirova na listu sankcija Sjedinjene Američke Države stavile su čečenskog lidera Ramzana Kadirova na listu sankcija, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Osim Kadirova, SAD su stavile na crnu listu i njegovu suprug

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirovfoto: Profimedia

u Medni Kadirovu, decu Ajšat, Kadižat i Tabarik, preneo je Tas.

Kao dodatak, na listu su stavljeni Fatima Kazujeva i Aminat Ahmadova, jer su "povezane" sa Ramzanom Kadirovom.

OPŠIRNIJE

Danas bi trebalo da Kijev objavi više informacija o masovnoj grobnici, za koju tvrde da su je otkrili u Izjumu. Tu informaciju je u video-obraćanju saopštio predsednik Volodimir Zelenski, ističući da će više informacija biti poznato u petak, prenosi Rojters.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

"Rusija svuda iza sebe ostavlja smrt i mora da odgovara", rekao je Zelenski.

Prethodno su ukrajinske vlasti ponovo optužile rusku vojsku za napade na civilnu infrastruktruru. Tvrde da su u Krivom Rogu pogodili vodovod i branu da se reka izlila a stanovništvo evakuisano.

Sa druge strane, vlasti Luganske oblasti koje su proglasile nezavisnost navele su da su ukrajinske snage sa više projektila sistema HIMARS gađale gradove Lisičansk i Stahanov.

Ursula fon der Lejen, Ursula fon der Lajen
foto: Profimedia

Da pruži podršku Kijevu u treći put od početka rata došla predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Istakla je da je podrška Ukrajini skupa ali da "sloboda nema cenu" i dodala da je "impresionirana" brzinom kojom Kijev napreduje u nastojanju da postane članica Evropske unije.

Iako Ukrajina tvrdi da postiže uspehe u Hersonskoj oblasti, rusko Ministarstvo odbrane odgovara da grad ni taj region nisu ni u kakvoj opasnosti. U Zaporoškoj oblasti su zbog grupisanja ukrajinskih trupa ojačali odbrambenu liniju.

Moskva prebacuje Vašingtonu da im je u interesu da se sukob maksimalno produži.

Ako Sjedinjene Američke Države odluče da dostave Kijevu rakete dugog dometa, preći će "crvenu liniju" i postati direktan učesnik sukoba. Rusija zadržava pravo obrane svoje teritorije, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

I Berlin najavljuje nove isporuke oružja i opreme ukrajinskim snagama. Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je da će Kijevu isporučiti još dva višecevna raketna bacača i 50 oklopnih vozila.

Zapad s pažnjom prati samit Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu. Tamo su se prvi put od početka sukoba sastali Vladimr Putin i Si Đinping. Ruski lider nazvao je kineskog starim prijateljem, preneo mu je da čvrsto podržava politiku jedne Kine i da se protivi američkim provokacijama u Tajvanskom moreuzu.

"Pokušaji stvaranja unipolarnog sveta poprimili su o poslednje vreme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti", istakao je Putin.

Brojni su bilateralni susreti održavaju se na marginama samita, Iran je sve bliže članstvu u Šangajskoj organizaciji za saradnju. Planiran je susret predsednika Turske i Rusije, a glavne teme biće Ukrajina i zaoštravanje odnosa između Azerbejdžana i Jermenije.

Bonus video:

02:38

ESPRESO ANKETA: Pitali smo građane šta misle o dramatičnoj situaciji u Ukrajini

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.