BEZ POSEBNIH TRETMANA: Stroga PRAVILA na sahrani kraljice Elizabete važiće i za SVETSKE LIDERE!
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

SAHRANA

BEZ POSEBNIH TRETMANA: Stroga PRAVILA na sahrani kraljice Elizabete važiće i za SVETSKE LIDERE!

Sve je detaljno osmišljeno, a pozvani šefovi država podrobno su obavešteni o protokolu

Objavljeno:

Šefovi stranih država i njihovi pratioci koji idu u London na državnu sahranu kraljice Elizabete II zamoljeni su da stignu u Ujedinjeno Kraljevstvo komercijalnim letovima i zabranjeno im je da koriste helikoptere.

Svetskim liderima je takođe rečeno da ne mogu da koriste svoja državna vozila da prisustvuju sahrani u Vestminsterskoj opatiji 19. septembra i da će umesto toga biti grupno dovezeni autobusima sa lokacije u zapadnom Londonu.

- Možete li da zamislite Džozefa Bajdena u autobusu? - zapitao se jedan strani ambasador sa sedištem u Londonu, navodi „Politiko".

1 / 5 Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Zvanični dokumenti koji opisuju planirani tok sahrane potvrđuju da su samo šefovi država i njihovi supružnici ili partneri iz svake zemlje pozvani da prisustvuju sahrani, koji važi za jedan od najznačajnijih međunarodnih događaja čiji je domaćin Velika Britanija u poslednje vreme.

Vestminsterska opatija će biti toliko krcata na dan sahrane da će biti nemoguće da ceremoniji prisustvuje više od jednog visokog predstavnika po zemlji, od kojih će svako moći da povede jednu osobu sa sobom, navela je Kancelarija za spoljne poslove, komonvelt i razvoj (FCDO) u zvaničnoj protokolarnoj poruci u vezi sa događajem.

U dokumentu, koji je poslat inostranim ambasadama kasno u subotu uveče, odeljenje je saopštilo da „žali što, zbog ograničenog prostora na državnoj pogrebnoj službi i povezanih događaja, nijedan drugi član porodice, osoblja ili pratnje glavnog gosta ne smeju biti primljeni.

Šefovi država koji nisu u mogućnosti da prisustvuju mogu izabrati nekog drugog za svog zvaničnog predstavnika, kao što je šef vlade ili viši ministar.

Plan boravka

Prema istom dokumentu, kralj Čarls III prirediće veče uoči sahrane prijem za sve prekookeanske lidere u Bakingemskoj palati.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Šefovi država koji dolaze u posetu moći će da vide izloženo kraljičino telo i da se odmah nakon toga upišu u knjigu saučešća u Lankaster hausu. Dok su u Lankaster hausu, strani lideri će moći da odaju počast preminuloj kraljici u trajanju do tri minuta, što će biti snimljeno za medije.

Na dan sahrane šefovi država i njihovi pratioci stići će u Vestminstersku opatiju u autobusima sa pratnjom sa lokacije u zapadnom Londonu, gde će „zbog strogih bezbednosnih i putnih ograničenja“ morati da ostave sopstvene automobile.

- Višestruki i sveobuhvatni nivoi bezbednosti biće primenjeni širom Londona i na svim zvaničnim mestima koja se koriste za državnu sahranu i povezane događaje - navodi se u drugom dokumentu FCDO koji detaljno opisuje logističke aranžmane za one koji putuju iz prekomorskih država.

U skladu sa pravilima vladinog perioda žalosti, a „zbog obimnog svečanog programa u vezi sa državnom sahranom i logističkih izazova, zahtevi za bilateralne odnose ovom prilikom neće biti razmatrani“, upozorio je FCDO.

Strani lideri će nakon sahrane biti peške ispraćeni do Dins jarda, koji se nalazi u okviru Vestminsterske opatije, da prisustvuju prijemu koji organizuje ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, nakon čega će se autobusom vratiti u zapadni London da pokupe svoja vozila.

Privatni avioni nisu poželjni

FCDO je savetovao da strani lideri u Ujedinjeno Kraljevstvo dođu komercijalnim letovima, „u slučajevima u kojima je to moguće“, upozoravajući da londonski aerodrom Hitrou neće biti dostupan za privatne avione.

Oni lideri koji insistiraju na putovanju privatnim avionom trebalo bi da se upute na „manje prometne aerodrome" oko Londona, dodaje FCDO.

Upotreba helikopterskih transfera između aerodroma i odredišta je zabranjena „zbog broja letova koji se u ovom trenutku obavljaju“, saopštilo je ministarstvo.

FCDO je takođe upozorio da „nepredviđeni događaji mogu zahtevati da komercijalni i privatni letovi budu preusmereni na drugi aerodrom“.

Sahrana kraljice Elizabete II biće održana u ponedeljak 19. septembra, a opelo će se održati u Vestminsterskoj opatiji.

1 / 5 Foto: Profimedia

Istorijska crkva je mesto gde se krunišu britanski kraljevi i kraljice i gde se kraljica Elizabeta II udala za princa Filipa 1947.

Službu će verovatno voditi dekan Vestminstera Dejvid Hojl, a propoved će održati nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi.

Kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak, 8. septembra, u zamku Balmoral u 97. godini.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.