PREMIJERKA ŠVEDSKE MAGDALENA ANDERSON PRIZNALA SVE: Sledi OSTAVKA!
Izbori u Švedskoj, Foto: EPA-EFE/J.J. Guillen

rezultati izbora

PREMIJERKA ŠVEDSKE MAGDALENA ANDERSON PRIZNALA SVE: Sledi OSTAVKA!

Premijerka Švedske Magdalena Anderson je u večerašnjem obraćanju priznala poraz i najavila da će podneti ostavku na mesto šefa vlade

Objavljeno:

Koalicija okupljena oko desničarskih stranaka osvojila je većinu poslaničkih mandata u švedskom parlamentu, pokazuju rezultati izbora održanih u nedelju.

Nakon tesne izborne trke, u kojoj su desničari imali minimalnu prednost, rezultati nakon obrađenih glasova pokazuju da desničarska koalicija, predvođena Moderatima i Švedskim demokratama, ima 176 od 349 mandata u švedskom Riksdagu.

Uprkos tome što je Socijaldemokratska stranka sama osvojila 107 poslaničkih mandata i zadržala poziciju najveće parlamentarne partije, partnerske stranke u koaliciji koju predvodi zabeležile su pad, zbog čega je levičarska koalicija osvojila 174 mandata, što nije dovoljno za parlamentarnu većinu.

Premijerka Švedske Magdalena Anderson je u večerašnjem obraćanju priznala poraz i najavila da će podneti ostavku na mesto šefa vlade.

1 / 3 Foto: Profimedia

Istakla je da su rezultati izbora jasni i da će koalicija predvođena Moderatima formirati vladu.

Socijaldemokrate prati desničarska stranka Švedske demokrate, koja je prvi put druga partija po jačini u parlamentu sa 73 mandata, zbog čega su ih mnogi analitičari proglasili pravim pobednicima izbora.

Ipak, liderom desničarske koalicije smatra se Ulf Kristerson, predsednik Moderata, koji će verovatno biti mandatar nove vlade.

Socijaldemokratska stranka je od 1936. godine bila u opoziciji samo pet puta, a učestvovala je u formiranju 20 kabineta, a Moderati su poslednji put bili u švedskoj vladi od 2006. do 2014. godine.

Osim na parlamentarnim izborima, Šveđani su u nedelju glasali i za čelnike regiona i opština.

Izbore su obeležile velike gužve na pojedinim biračkim mestima u Stokholmu, Geteborgu, Upsali, Kalmaru i Sederteljeu.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.