STIGLO STRAVIČNO UPOZORENJE, OVO JE OZBILJNO! Još jedan RAT NA POMOLU?
Ilustracija, Foto: Profimedia

LOŠE SE PIŠE

STIGLO STRAVIČNO UPOZORENJE, OVO JE OZBILJNO! Još jedan RAT NA POMOLU?

Na pitanje koliki je rizik da dođe do potpunog rata, on je odgovorio da "postoji jasan rizik".

Objavljeno:

Jermenija je danas upozorila da postoji rizik da sukobi sa Azerbejdžanom u kojima je stradalo više osoba prerastu u rat i pozvala velike sile da obrate više pažnje na "tešku situaciju koja bi mogla da dovede do još jednog velikog sukoba u bivšem Sovjetskom Savezu".

Zamenik jermenskog ministra spoljnih poslova Parujr Hovhanisjan rekao je za Rojters da je do sada u sukobima koji su izbili 12. septembra ubijeno oko 50 jermenskih vojnika, dok su tri civila ranjena.

On je rekao da bi i broj poginulih i broj ranjenih mogao značajno da poraste.

Na pitanje koliki je rizik da dođe do potpunog rata, on je odgovorio da "postoji jasan rizik".

- Znate koliko je krhka situacija u našem regionu - rekao je Hovhanisjan i ocenio da situacija eskalira.

Donjeck, Rat, Vojska
foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

U međuvremenu, jermenska komesarka za ljudska prava Kristina Grigorijan rekla je da je oko 2.750 osoba evakuisano iz sela u Jermeniji koja se nalaze u blizini granice, zbog, kako tvrdi, granatiranja koje vrše azerbejžanske snage, dodaje TASS.

Kako je navela u saopštenju, većinu raseljenih čine žene, deca i stariji, kao i osobe sa invaliditetom.

1 / 5 Foto: Profimedia

Jermenija i Azerbejdžan, koji se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, međusobno se optužuju za započinjanje niza graničnih sukoba kasno uveče 12. septembra.

Novi sukobi izbili su između azerbejdžanskih i jermenskih trupa jutros, prenosi ruska novinska agencija TASS pozivajući se na jermensko ministarstva odbrane.

Portparol jermenskog ministarstva je saopštio da je Azerbejdžan upotrebio dronove, artiljeriju i minobacače na granici dve države gde je situacija, prema njegovim rečima, i dalje napeta, prenela je agencija RIA Novosti.

U borbama na granici između Jermenije i Azerbejdžana tokom jučerasnjeg dana poginulo je oko 100 vojnika, a novi napadi sa obe strane podstiču su strahove oko obnavljanja širih neprijateljstva između ovih dugogodišnjih protivnika, prenosi AP.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.