POLICIJA ISTRAŽUJE SKANDALOZNU OBJAVU HRVATSKE PICERIJE: Vlasnik prešao sve GRANICE, ceo region priča o OVOME! FOTO
Ilustracija, Foto: Profimedia

ISTRAGA

POLICIJA ISTRAŽUJE SKANDALOZNU OBJAVU HRVATSKE PICERIJE: Vlasnik prešao sve GRANICE, ceo region priča o OVOME! FOTO

Zaštitnik građana rekla je da takva objava, koju je inače Fejsbuk obrisao, ali je vlasnik novom objavom potvrdio da nije promenio stav, predstavlja direktu diskriminaciju prilikom zapošljavanja, što je zakonom zabranjeno

Objavljeno:

Zagrebačka policija istražuje skandaloznu objavu vlasnika picerije Lokdaun iz Samobora, kojom je poručeno da im kao radnici nisu dobrodošli oni iz "Pakistana, Bangladeša i četnika iz Niša", a zaštitnik građana Tena Šimonović Ainvolter je upozorila vlasnika da, kako je navela, nije samo prešao granicu dobrog ukusa i civilizovane komunikacije, već i zakona.

Upozorila je da je takva objava, koju je inače Fejsbuk obrisao, ali je vlasnik novom objavom potvrdio da nije promenio stav, predstavlja direktu diskriminaciju prilikom zapošljavanja, što je zakonom zabranjeno.

Precizirala je da je u Hrvatskoj zaštita od rasne ili etničke diskriminacije zagarantovana Ustavom, međunarodnim ugovorima, pravom Evropske unije, kao i nacionalnim zakonodavstvom, prvenstveno Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Picerija
foto: Facebook/LOCK DOWN PIZZA

- To je dodatna pravna dimenzija ove priče, uz pitanje nedozvoljenog javnog izražavanja povodom čega, prema informacijama iz medija, već postupa i policija - rekla je zaštitnica građana, preneo je hrvatski portal 24sata.

Šimonović je ukazala da je jedini zakoniti kriterijum za poslodavce kojim mogu da se vode pri zapošljavanju činjenica da li ima kandidat tražena znanja i veštine za radno mesto, ne i njihova boja kože, etnička pripadnost, nacionalno poreklo ili neka druga osnova iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

- Ovaj primer dobra je prilika da se podseti da se zabrana diskriminacije, suprotno čestim zabludama, itekako odnosi i na vlasnike firmi ili neke druge delatnosti, kao i na fizička lica, poput stanodavaca. Tako je protivzakonito birati i klijente, podstanare i slično prema boji kože, etničkoj pripadnosti, nacionalnom poreklu ili nekoj drugoj osnovi iz Zakona o suzbijanju diskriminacije - saopštila je zaštitnica građana.

U ovom slučaju, kaže, nije važno da li je došlo do situacije da vlasnik ugostiteljskog objekta nije zaposlio kvalifikovanu osobu samo zbog ovih karakteristika, jer njegove izjave mogu snažno da obeshrabre neke kandidate da se uopšte prijave za posao, čime se ometa njihov pristup tržištu rada.

I prema praksi Evropskog suda pravde, istakla je zaštitnica građana, ovakve izjave dovoljne su za pretpostavku da postoji politika zapošljavanja koja je direktno diskriminatorna.

1 / 6 Foto: Profimedia

Portal piše da policija istražuje, a politika i ugostiteljska struka kao neprihvatljivu i diskriminatorsku osuđuju objavu samoborske picerije Lokdaun, koja je oglasila da traži radnike uz posebnu napomenu da ne primaju "Pakistance, Bangladežane i četnike iz Niša".

Dodaju da zagrebačka policija radi na slučaju i istražuje moguća krivična dela vezna za govor mržnje u oglasu za posao.

Objavu picerije kao neprihvatljivu i diskriminatorsku osudili su juče zamenik gradonačelnika Samobora Petar Burić i predsednik Udruženja ugostitelja HOK-a.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.