OBJAVLJENA NOVA MAPA RATA: Evo dokle su Ukrajinci stigli sa OFANZIVOM, Rusija se povlači iz ove OBLASTI? (FOTO)
Ukrajina, Foto: Printscreen, Google Earth, EPA / ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

RAT U UKRAJINI

OBJAVLJENA NOVA MAPA RATA: Evo dokle su Ukrajinci stigli sa OFANZIVOM, Rusija se povlači iz ove OBLASTI? (FOTO)

Ukrajinci takođe tvrde da ruska vojska na području Hersona trpi velike gubitke i da vojnike karakteriše niski moral i zbog toga masovno odbijaju povratak na bojište

Objavljeno:

Uspeh ukrajinskih snaga u potiskivanju ruskih trupa iz regije Harkov ima značajne implikacije na sveukupni operativni plan Rusije, ali i na moral vojnika na terenu, navodi britansko ministarstvo odbrane u najnovijem obaveštajnom izveštaju, prenosi The Guardian.

- Većina ruskih snaga u Ukrajini vrlo verovatno je prisiljena da kao prioritet odredi hitne odbrambene akcije - piše u objavi na Tviteru u ponedeljak ujutru i dodaje se da se očekuje "pogoršanje postojećeg ograničenog poverenja koje vojnici imaju u visoke vojne službenike u Rusiji".

Rusija je vrlo verovatno naredila povlačenje svojih trupa iz cele okupirane regije Harkovske oblasti zapadno od reke Oskil, navodi Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Britanski obaveštajci na Tviteru su poručili da "izolovani džepovi otpora ostaju u ovom području, ali da je od srede Ukrajina ponovo zauzela teritoriju veličine barem dvostruko veće od šireg područja Londona, što bi bilo otprilike 3.000 kvadratnih kilometara".

U izveštaju se takođe sugeriše da Rusija na jugu Ukrajine, blizu Hersona, ima problema s dovođenjem rezervista preko reke Dnjepar do prve crte na zapadnoj obali reke.

- Improvizovani pontonski most čija je gradnja započela pre više od dve nedelje i dalje je nedovršen. Ukrajina sada verovatno često gađa prelaze preko Dnjepra kako Rusija ne bi mogla da izvrši popravke oštećenih mostova - reklo je Ministarstvo odbrane.

Na Tviteru je takođe objavljena karta koja prikazuje kolika teritorija je oslobođena u ukrajinskoj protivofanzivi, odnosno da su ruske snage gotovo u potpunosti potisnute iz regije Harkov.

Takođe, ukrajinska vojska tvrdi da je proterala ruske snage iz više od 20 gradova i sela u poslednja 24 sata, prema podacima Glavnog štaba vojnih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

Tvrde da ruske snage beže duboko u okupirano područje Donbasa, pa čak i u Rusiju. Spominju pritom kako ruske snage pljačkaju lokalno stanovništvo u Harkovskoj oblasti oduzimajući ljudima imovinu i vozila.

Ukrajinci takođe tvrde da ruska vojska na području Hersona trpi velike gubitke i da vojnike karakteriše niski moral i zbog toga masovno odbijaju povratak na bojište.

Ukrajinska služba bezbednosti objavila je jutros na društvenim mrežama slike, kako tvrdi, zarobljene municije.

Ruski osvajači beže od ukrajinskih vojnika tako da za sobom ostavljaju čitav arsenal municije. I svakako ćemo ih upotrebiti za njihovu namenu - protiv neprijatelja - piše u objavi na Fejsbuku.

S druge strane, ruska vojska putem Telegrama tvrdu da su naneli poraz ukrajinskim jedinicama u Prištinu, Boldirevki, Sinihi, Komarovki, Kupjansku, Senkovu, Povisokoju u regiji Harkov.

Navode podatak da su ubili 250 ukrajinskih vojnika. Takođe ističu da su naneli velike gubitke Ukrajincima na području Nikolajeva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.