PUTINOV NAJŽEŠĆI GOVOR IKADA: Zagrmeo po NJIMA, nije BIRAO REČI!
Ilustracija, Foto: Printscreen, Profimedia

tenzije rastu

PUTINOV NAJŽEŠĆI GOVOR IKADA: Zagrmeo po NJIMA, nije BIRAO REČI!

Govor, nominalno posvećen ekonomiji i trgovini, bio je jedan od najratobornijih i najprkosnijih govora ruskog lidera od početka rata u Ukrajini

Objavljeno: 17:33h

Vladimir Putin je rekao da želi da revidira krhki međunarodni sporazum kako bi dozvolio izvoz ukrajinskog žita, što bi moglo da ugrozi dogovor i oživi strah od obnove ruske pomorske blokade u Crnom moru.

Tokom ratobornog govora na ekonomskoj konferenciji u Vladivostoku, Putin je rekao da će razgovarati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o "ograničavanju destinacija za izvoz žitarica", iznoseći lažnu tvrdnju da su samo dva od 87 brodova sa žitom koji su napustili Ukrajinu otišli u zemlje u razvoju, piše "Gardijan".

Sporne izjave došle su tokom govora u kojem je Putin takođe zapretio da će prekinuti sve isporuke gasa, nafte i uglja Evropi ako lideri nametnu gornju granicu cena na uvoz ruskih energenata. Podsećajući na jednu rusku bajku, rekao je da Evropljani mogu da se "smrznu kao vučji rep".

Govor, nominalno posvećen ekonomiji i trgovini, bio je jedan od najratobornijih i najprkosnijih govora ruskog lidera od početka rata u Ukrajini. U jednom trenutku, Putin je izjavio da Rusija "ništa nije izgubila" u ratu u kojem su poginule desetine hiljada ljudi, uključujući hiljade njenih vojnika.

- Nismo ništa izgubili i nećemo ništa izgubiti. Glavni dobitak je jačanje našeg suvereniteta - rekao je Putin na pitanje o ceni invazije koja je počela pre više od šest meseci.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Twitter/ РЕН ТВ | Новости

"Naravno, dolazi do izvesne polarizacije", nastavio je on, ukazujući na izolaciju Rusije, i u svetu i unutar zemlje.

- Bez obzira koliko bi neko želeo da izoluje Rusiju, to je nemoguće učiniti - dodao je on, tvrdeći da će se Rusija okrenuti ka Aziji pošto se njene veze sa Evropom prekinu.

Primedbe su izneste na Istočnom ekonomskom forumu, ekonomskom izlogu koji je ove godine bio manjeg obima. Samo su Mjanmar i Jermenija poslali vrhunske političare da prisustvuju događaju.

Redžep Tajip Erdogan, Antonio Gutereš, Volodimir Zelenski
foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Ali ono što mu je nedostajalo u veličanstvenosti, Putin je nadoknadio bombastičnim izjavama, ponavljajući stare narative o kraju američke hegemonije i važnosti suvereniteta čak i nakon što je poslao trupe da okupiraju ukrajinsku teritoriju i svrgnu vladu Volodimira Zelenskog, piše "Gardijan". Кao i ranije, Putin je rekao da je Rusija voljna da nastavi rat "do kraja".

Govor je usledio nakon što je Putinova vojna ofanziva usporila u Ukrajini, on se našao u mrtvoj tački u energetskom ratu sa Evropom koji bi mogao dodatno da osiromaši Rusiju i ostavi milione ljudi u inostranstvu bez grejanja i energije.

U svom govoru, on je Rusiju prikazao kao žrtvu, rekavši da su zapadne sankcije "zamenile pandemiju" kao pretnju svetskom poretku.

- Govorim o groznici sankcija Zapada, sa njegovim drskim, agresivnim pokušajem da nametne modele ponašanja drugim državama, da ih liši suvereniteta i podredi njihovoj volji - rekao je on.

1 / 8 Foto: Profimedia, EPA-EFE

Na pretnju da će prekinuti isporuku nafte i gasa, Putin je rekao: "Da li će biti bilo kakvih političkih odluka koje su u suprotnosti sa ugovorima? Da, jednostavno ih nećemo ispuniti. Nećemo isporučivati ništa ako je to u suprotnosti sa našim interesima. Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, lož ulje – nećemo isporučivati ništa".

Putin je tvrdio da se žito iz Ukrajine ne izvozi u siromašne zemlje, već u EU. Tvrdio je da su samo dva broda od 87 otišla u zemlje u razvoju. Podaci iz UN su pokazali da je Putinova tvrdnja potpuno lažna.

Bez obzira na to, Putin je rekao da će razmotriti ponovno pregovaranje o sporazumu sa Erdoganom, što bi potencijalno dovelo u opasnost dogovor.

Redžep Tajip Erdogan, Antonio Gutereš, Volodimir Zelenski
foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

- Verovatno bi trebalo da razmislimo o ograničavanju destinacija za izvoz žitarica i o tome ću razgovarati sa Erdoganom, predsednikom Turske, jer smo on i ja smislili ovaj plan - rekao je Putin.

Putin je u govoru takođe govorio u prilog teškoj 22-godišnjoj zatvorskoj kazni izrečenoj bivšem novinaru Ivanu Safronovu, koji je osuđen po optužbama za izdaju u sudskom procesu koji je sproveden na osnovu tajnih dokaza.

Upitan o stotinama novinara koji su primorani da pobegnu iz zemlje zbog drakonskih novih zakona protiv kritikovanja rata i slobode govora, Putin je ukazao da su oni izdajnici.

Vladimir Putin
foto: Printscreen/Youtube/MEDIA 21 UG

- Uveravam vas, srećni su što mogu da odu. Uvek su radili protiv naše zemlje, ali sada su se, pod krinkom nekih vrsta pretnji, srećno odselili za iste plate koje su zarađivali ovde - rekao je on o novinarima.

Mnogi novinari su izrazili gađenje zbog ovih primedbi. "Da, oduvek sam sanjao da budem na poternici", napisao je Andrej Soldatov, ruski istraživački novinar koji od početka rata živi u inostranstvu.

Odgovor EU

1 / 7 Foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV, Profimedia

Evropa je optužila Rusiju za korišćenje snabdevanja energijom kao oružje u znak odmazde za sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

EU, uprkos Putinovim pretnjama, planira da nastavi sa ograničenjem cene ruskog gasa, kao i gornjom granicom cene koja se plaća za struju iz generatora koji ne rade na gas.

Bonus video:

00:46

Grci i Srbi prave festu u Berlinu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.