ČARLS PROGLAŠEN ZA KRALJA! Velika Britanija dobila novog monarha! (VIDEO)
Kralj Čarls III, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

saopšteno je

ČARLS PROGLAŠEN ZA KRALJA! Velika Britanija dobila novog monarha! (VIDEO)

Čarls je već bio kralj, to je automatski postao nakon smrti svoje majke

Objavljeno:

Naslednik pokojne kraljice Elizabete II Čarls danas je proglašen kraljem na Pristupnom savetu u Palati Svetog Džejmsa u Londonu.

Ceremoniji je prisustvovalo 200 visokih ministara, a kralj Čarls III došao je u pratnji svoje supruge Kamile i prestolonaslednika Vilijama.

Čarls je već bio kralj, to je automatski postao nakon smrti svoje majke. Pristupni savet ima samo ceremonijalnu ulogu- zvanično objavljuje ime novog monarha.

Zasedanju saveta prisustvuju članovi Tajnog saveta (grupa visokih političara koji formalno savetuju monarha), a podeljen je na dva dela, od kojih je Čarls bio prisutan samo u drugom.

U prvom delu je kraljica proglašena mrtvom, pročitano je ime novog kralja i potpisan je dokument i pročitan sa balkona. Isti dokument pročitan je i u Belfastu, Kardifu i Edinburgu.

U drugom delu kralj Čarls daje ličnu izjavu, prilikom čega može reći da li ima prigovor na bilo koju zakletvu koja se od njega traži.

Do njegovog krunisanja moglo bi da prođe i nekoliko meseci - prošlo je nekih 16 meseci između smrti oca kraljice Elizabete i njenog krunisanja u junu 1953. godine.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.